Maslinovo ulje je odlično za kožu

Zaštita kože od štetnih utjecaja vanjskih faktora jedan je od ključnih faktora u sprječavanju procesa starenja kože. Potreba za zaštitom kože posebno se naglašava tijekom vrućih ljetnih dana, kada je koža pojačano izložena utjecaju sunčevih zračenja. Sunčev spektar sastoji se od zračenja različitih valnih duljina, a zrake koje se ističu kao posebno opasne za zdravlje kože su ultraljubičaste zrake (UVA i UVB) koje imaju male valne duljine (od 280 do 400 nm), a veliku energiju. UVA zrake prodiru dublje u kožu izazivajući oštećenja i proces preranog starenja kože. UVB zrake također izazivaju fotooštećenja na koži, ali ne prodiru u dublje slojeve kože. Kao posljedica štetnog djelovanja UVA i UVB zraka pojavljuju se karcinomi kože.

Zaštita kože
Znanstvena istraživanja jasno povezuju djelovanje ultraljubičastog zračenja na nastanak oksidacijskog stresa u stanicama kože, uslijed kojeg nastaje povećana tvorba slobodnih radikala (nestabilnih kemijskih oblika) i reaktivnih oblika kisika poput hidroksil radikala, superoksid radikala, peroksil radikala, vodikovog peroksida… Nadalje, ultraljubičasto zračenje direktno djeluje na DNK u stanicama kože i također povećava koncentraciju upalnih markera (histamina, prostaglandina, leukotriena…). Energija UVB zračenja sposobna je direktno oštetiti DNK, dok UVA zrake uzrokuju povećanu tvorbu slobodnih radikala.
Što je energija zračenja niža (kod UVA zraka), to su one više sposobne izazvati ionizaciju molekula (izbijanje elektrona iz elektronskog omotača). Jedna od glavnih meta UV zraka u koži je molekula kisika koji se pretvara u kemijski vrlo reaktivan slobodan radikal – superoksid radikal – koji započinje lančani proces oksidacijskih reakcija u stanicama kože koje u konačnici dovode do procesa ubrzanog starenja kože i nastanka karcinoma. Stanice kože same posjeduju antioksidacijsku obranu u vidu različitih antioksidacijskih enzima poput superoksid dismutaze, katalaze i peroksidaze i prirodnih antioksidansa poput vitamina C i vitamina E. Antioksidacijski kapacitet stanica nije neograničen, stoga će se uslijed prekomjernog stvaranja reaktivnih oblika kisika istrošiti i kao posljedica nastat će oksidacijski stres. U tom je smislu izuzetno važno paziti na duljinu i termine izlaganja kože ultraljubičastom zračenju, kao i na dodatni unos antioksidansa oralno (prehranom, u dodacima prehrani) i putem preparata koje nanosimo na kožu.
Maslinovo ulje poznato je po svom bogatstvu prirodnim antioksidansima i često se koristi u pripravcima za zaštitu kože od štetnog zračenja kao dio raznih farmaceutskih i kozmetičkih pripravaka. Brojni su znanstveni radovi do sada objavljeni na temu zaštitnog djelovanja komponenti iz maslinovog ulja na sprječavanja fotooksidacijskog oštećenja kože.

Konoplja i maslinovo ulje Jedna zanimljiva studija talijanskih znanstvenika objavljena 2005. godine u časopisu Journal of Cosmetic Science ispitivala je stabilnost i reološka svojstva smjese ulja iz sjemenki konoplje i maslinovog ulja. Konoplja je vrlo stara biljna kultura koja ima vrlo cijenjen kemijski sastav (visok udio esencijalnih masnih kiselina, vitamina E, fitosterola, fosfolipida, karotena). Ulje sjemenki konoplje ima slabiju oksidacijsku stabilnost od maslinovog ulja i stoga smjesa ovih dvaju ulja može pružiti nutritivno vrijedan proizvod izvrsne oksidacijske stabilnosti i kao takav se koristiti u farmaceutskim i kozmetičkim pripravcima.
Maslinovo ulje koristi se kao dodatak emulzijama koje se pripravljaju u farmaceutske i kozmetičke svrhe. Liječnik Galen (129. – 199. p.n.e.) prvi je napravio kremu na bazi maslinovog ulja, koristeći vodu i biljni vosak. Krema je imala dobra hidratantna svojstva i povećavala je elastičnost kože. Emulzije su kompleksne smjese sastavljene od dvije faze koje se međusobno ne miješaju, nego je jedna faza raspršena u drugoj. Kod emulzijskih pripravaka od ključne je važnosti dodatak surfaktanta (sredstva koje smanjuje površinsku napetost) koji omogućava optimalnu disperziju čestica u emulziji i povećava stabilnost čitavog emulzijskog sustava.

Voda u ulju
Tipovi emulzija voda u ulju uglavnom se koriste za ovlaživanje i omekšavanje kože kod problema presuhe kože koje može nastati i kod prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama. U emulzijama je jako važan dodatak komponenti koje će imati antioksidacijsku aktivnost, koje će vratiti elastičnost koži, koje će spriječiti pojavu oksidacijskog stresa u stanicama kože i koje će djelovati umirujuće na kožu, omekšavajući je. Zbog bogatstva prirodnih antioksidansa u svom sastavu, zanimljivi dodaci emulzijama su različita prirodna ulja, poput ulja ružmarina, kadulje, lavande, origana, timijana… Budući da su neki prirodni pripravci, poput ulja lavande i jasmina u koncentriranom obliku vrlo agresivni za kožu, dobro ih je razrijediti u sredstvu poput maslinovog ulja. Maslinovo ulje po svom je pH (stupanj kiselosti) vrlo kompatibilan sa stupnjem kiselosti ljudske kože. Maslinovo ulje je bogato blagotvornim spojevima poput skvalena, fitosterola, tokoferola, masnih kiselina (oleinske, linolne, linolenske) koji imaju umirujući učinak na kožu. Nadalje, poznato je da je maslinovo ulje bogato fenolima poput fenolnih kiselina, fenolnih alkohola, flavonoida, sekoiridoida. Maslinovo ulje ima vrlo dobru oksidacijsku stabilnost, što ga čini izvrsnim izborom za dodatak u mnoge farmaceutske i kozmetičke pripravke (emulzije i kreme) za tretmane kože jer ih time štiti od procesa kvarenja uslijed djelovanja visokih temperatura ili izloženosti svjetlosti i tako im produljuje rok trajanja.

Oleinska kiselina
Oleinska kiselina iz maslinovog ulja koristi se kao sredstvo putem kojeg se može povećati propusnost lijeka iz nekog farmaceutskog pripravka za kožu. Nadalje, oleinska kiselina je sposobna povećati bioraspoloživost nekih spojeva iz skupine kortikoida. Također, koristi se u pripravcima losiona s benzil benzoatom za tretiranje svraba. Maslinovo ulje uza sve ove navedene vrijedne komponente sadrži i oleokantal, spoj koji je relativno nedavno detektiran u maslinovom ulju. Oleokantal ima protuupalno i analgetsko djelovanje (djeluje poput ibuprofena). Oleuropein, gorki glukozid iz maslinovog ulja koji je poznat kao vrlo jak antioksidans, ima veliki afinitet prema koži i vrlo veliku sposobnost vlaženja kože.
U literaturi se može naći puno emulzijskih pripravka na bazi maslinovog ulja. Kombinacija maslinovog ulja i mentola (5-10%) koristi se kao sredstvo protiv bolova u mišićima. Pripravlja se i ozonirano maslinovo ulje (tretirano ozonom tijekom perioda od nekoliko dana) koje se koristi kod problema s dermatitisom kože i aknama. Treba naglasiti da proces tretiranja ulja ozonom (O3) smanjuje oksidacijsku stabilnost ulja, povećava peroksidni i kiselinski broj u ulju.

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku 

Previous slide
Next slide