Maslinovo ulje zdravo za mozak

Što se tiče Republike Hrvatske, prema podacima broj oboljelih od Parkinsonove bolesti iznosi 14.5 tisuća, a u travnju 2019. u medijima je najavljeno prvo genetsko istraživanje Parkinsonove bolesti na Sveučilištu u Rijeci koje bi imalo za cilj usporiti i zaustaviti progresiju ove bolesti budući bi se navedenim istraživanjem mogli identificirati genetski faktori koji se povezuju uz nastanak ove bolesti.

U pogledu utjecaja načina prehrane na neurološke bolesti pa tako i na razvoj Parkinsonove bolesti, u svakodnevnu je prehranu važno uključiti namirnice koje nedvojbeno imaju pozitivan utjecaj na funkcije mozga, a zna se da u takve namirnice spadaju one namirnice koje su izvor omega-3 masnih kiselina (orašasti plodovi, plava riba), ali i namirnice koje sadrže određene biološki aktivne spojeve tzv. fitokemikalije. Mediteranska prehrana objedinjuje i jedne i druge komponente hrane jer ona, između ostalih važnih benefita koje ima, predstavlja prehranu koja je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, ali i cijelog spektra biološki aktivnih spojeva. Biološki aktivni spojevi nalaze se u namirnicama biljnog podrijetla i po svojoj kemijskoj strukturi jako variraju ovisno o njihovim izvorima. U biljkama obavljaju cijeli spektar važnih funkcija, a suvremena ih znanost već desetljećima navodi kao važne faktore u očuvanju zdravstvene ravnoteže čovjeka.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je iznimno cijenjeno i znanstveno prihvaćeno kao tzv. funkcionalna namirnica upravo zbog prisutnosti određenih biološki aktivnih spojeva iz skupine fenola od kojih su nekih karakteristični baš samo za plod masline (oleuropein, oleokantal, oleacein, hidroksitirozol…). Prema dostupnim istraživanjima, fenolni spojevi iz maslinovog ulja pokazuju neuroprotektivno djelovanje koje se povezuje s njihovim inhibicijskim djelovanjem na proces oksidacije masti, antioksidacijskim djelovanjem na slobodne radikale u organizmu, protuupalnim djelovanjem kao i pro-apoptotskim djelovanjem (potiču bolesne stanice u tkivima da počine programiranu smrt tj. apoptozu).

 

Više u novom broju Maslinara, br. 60.

Previous slide
Next slide