Menopauza i maslinovo ulje

Stručna suradnica Maslinara dr.sc. Tea Bilušić piše o korisnom učinku mediteranske prehrane i maslinovog ulja tijekom menopauze

Pravilan režim prehrane nužno se mora adaptirati životnoj dobi. Kako organizam stari, razumljivo je da se javljaju biološki znakovi procesa starenja. Jedan od takvih procesa kod žena je i menopauza – period koji označava kraj plodnog razdoblja žene. To razdoblje karakterizirano je cijelim nizom simptoma, a zasigurno jedan od ključnih je prestanak menstruacijskog krvarenja.

Dobar i loš estrogen
Menopauzi prethodi faza u kojoj se postupno smanjuje sinteza spolnih hormona estrogena i progesterona i ona obično nastupa između 45. i 55. godine života. Razdoblje nakon menopauze naziva se postmenopauza. Funkcija jajnika, u čijem se folikulu proizvodi najveća količina estrogena u organizmu, počinje slabiti poslije 40. godine života, a lučenje estrogena u potpunosti prestaje oko šeste do osme godine nakon menopauze.

Budući da uloga hormona estrogena nije vezana samo za regulaciju mjesečnih ciklusa, prestanak njegovog lučenja dovodi do cijelog niza simptoma i poremećaja poput nesanice, depresije, umora, učestalih glavobolja, valova vrućine, gubitka elastičnosti kože, noćnog znojenja, lupanja i ubrzanog rada srca, bolova u zglobovima…

Dugoročne posljedice nedostatka estrogena u organizmu povezuju se s povećanim rizikom od nastanka osteoporoze te bolesti krvožilnog sustava. Prema statističkim podacima, jedna od četiri žene doživi lom kosti u srednjim 60-im godinama radi osteoporoze. Razvoj osteoporoze može se uspješno usporiti pravilnom prehranom bogatom kalcijem i vitaminom D, fizičkom aktivnošću te izbjegavanjem prekomjernih količina alkohola i izbjegavanjem cigareta.

Budući da je menopauza nezaobilazna biološka stepenica prirodnog procesa starenja, važno je naglasiti ulogu pravilne prehrane u ublažavanju simptoma menopauze te posebno u sprječavanju rizika od oboljenja, čija je prevalencija kod žena u razdoblju menopauze vrlo visoka: karcinom dojke, osteoporoza, metabolički sindrom, bolesti krvožilnog sustava. S druge strane, hormon estrogen se u znanstvenoj literaturi dovodi u vezi s razvojem karcinoma jajnika i maternice kod žena, te se smatra da su žene koje su rano dobile menstrualna krvarenja, a kasno ušle u menopauzu tijekom duljeg perioda izložene djelovanju estrogena te da imaju veći rizik od karcinoma maternice, dojke, jajnika.

Mediteranska prehrana

Suvremena znanstvena literatura navodi mediteransku prehranu kao optimalnu za razdoblje koje neposredno prethodi menopauzi i razdoblje nakon menopauze kod žena. Poznato je da je ovaj model prehrane prepoznat od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao „zlatni standard“ prehrane, što je od posebne važnosti u sprječavanju simptoma starenja i bolesti koje se javljaju kao posljedica procesa starenja. Mediteransku prehranu, osim maslinovog ulja kao glavnog izvora masnoće, karakterizira visok unos namirnica biljnog podrijetla – voća i povrća.

Voće i povrće je izvrstan izvor vitamina C koji se nalazi u visokim koncentracijama u sirovim namirnicama poput plodova citrusa, zelene salate, svježe cikle, plodovima kivija. Vitamin C djeluje kao najsnažniji prirodni antioksidans koji se posebno distribuira u organizmu u one organe koji imaju najveću metaboličku aktivnost te su najviše podložni štetnom djelovanju slobodnih radikala (mozak, bubrezi, pluća, slezena, jetra).

Vitamin E je također vrlo snažan prirodni antioksidans, koji se nalazi akumuliran u masnom tkivu te u membranama svih stanica i staničnih organela. Njegovi izvrsni izvori su biljna ulja (nalazi se i u maslinovom ulju), sjemenke žitarica, orašasto voće. Biološki aktivan spoj β-karoten, je žuto-narančasti biljni pigment, koji u organizmu djeluje kao prekursor vitamina A. On je također snažan antioksidans i potreban je organizmu u starijoj životnoj dobi. Njegovi izvori su obojeno voće i povrće (paprika, mrkva, lubenica, rajčica…), zeleno lisnato povrće.

Mineral selen također je važan za zdravlje čovjeka jer i on djeluje u sastavu antioksidacijskih enzima u organizmu. Izvori selena su riba, meso, iznutrice i gljive. U periodu menopauze i općenito u prehrani osoba starije životne dobi, važan mineral je i cink, čiji su dobri izvori grahorice i iznutrice.

Previous
Next
Previous
Next