Moderna uljara Otok Pašman s postrojenjem GEA Westfalia

Jerislav Kuštera odlučio se u svojoj uljari na otoku Pašmanu za novo postrojenje GEA Westfalia separator kapaciteta 1600 kg maslina na sat, s kojim je iznimno zadovoljan

Korijeni moje obitelji su na otoku Pašmanu preko šest i pol stoljeća i nije teško razumjeti da nam je maslina „urasla pod kožu“. To osobito s godinama! Početkom 90-ih namjera je bila realizirati kamp na zemljištu pradjedova, a potom i uljaru za masline. Već ranije sam uočio da je prerada maslina značajan problem, jer stare uljare vrijeme je pregazilo, a novih nije bilo. Masline su vožene brodom u zimskim uvjetima do Murtera, Sali na Dugom otoku ili Kukljice i Preka na otoku Ugljanu.

Uljara prioritet

Kako je 1994. godine rat bio na ovim našim prostorima, kamp je stavljen u drugi plan, a uljara je postala prioritet. Do sredine studenog uspjeli smo sagraditi zgradu i montirati dvije klasične prese, te preraditi značajne količine maslina (radilo se 24 sata). 1999. godine proširili smo kapacitet sa još jednom presom i time zaokružili klasično postrojenje na kapacitet od oko 750 kg na sat.
Prateći razvoj uljarstva u Dalmaciji 2012. godine napravili smo veliki iskorak i nabavili novo postrojenje GEA Westfalia separator kapaciteta 1600 kg maslina na sat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odabir postrojenja nije bio lak jer smo u užem izboru imali dvije najpoznatije svjetske tvrtke: GEA Westfalia i Alfa Laval. Nakon duljih konzultacija i pregovora dobro smo odabrali i sigurno nismo pogriješili. Kupili smo novu kompletnu liniju s odlišćivačem i perilicom maslina, a dekanter i zatvoreni, potpuno automatski separator, kojim upravlja njegovo računalo, osiguravaju iznimnu kvalitetu ulja.

Mnogi maslinari nažalost ne znaju da tzv. zatvoreni separator osigurava 11 puta manju oksidaciju ulja prilikom separiranja (laboratorij GEA Westfalia). Time je dugovječnost tog ulja znatno produljena! Tako je nedavno objavljeno da je maslinarska vrlo napredna Istra dobila prvi zatvoreni separator! Uz to specifična gustoća tog ulja je veća od ulja s drugih postrojenja.

Pohvale za asistenciju

Moramo pohvaliti vrlo dobru asistenciju u održavanju postrojenja predstavništva GEA u Zagrebu s njihovim servisnim inženjerima. Iz svega lako možete razumjeti naše zadovoljstvo odabranom linijom.

Naša uljara radi isključivo popodne i navečer do završetka prerade maslina zaprimljenih za taj dan. Razlog je da većina maslinara danas ubrane masline preradi u istom danu, doslovce s masline u uljaru. Time smo napravili izniman iskorak u osiguranju najkvalitetnijeg ulja.

Nažalost postoje i rijetka, uglavnom starija domaćinstva, koja nisu u stanju nabrati dnevno bar 250 kg maslina i prisiljena su ih stavljati u vodu ili more dok ne osiguraju veću količinu. No to je 5 do 7 dana, a ne kao prije 20 do 30 dana.

Ova sezona je nakon punih 7 godina bila vrlo dobra s urodom maslina! Nadamo se da je biblijskih „sedam gladnih godina“ iza nas i da su bolje maslinarske godine pred nama. Unatoč „covidu 19“.

Plan nam je pomoći u brendiranju maslinovog ulja otoka Pašmana. Zato smo i dali ime uljari Otok Pašman i nabavili smo punilicu ulja za razne veličine boca. Na sajmovima otočnih proizvoda ulje dobiveno iz naše uljare sve više je prisutno!
Na raznim natjecanjima naša ulja su osvajala prestižna mjesta i mislimo da je brendiranje ulja ono što nam još nedostaje.

 

Tekst objavljen u 67. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide