Morgenster – izvanredno južnoafričko ulje

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Urednica Maslinara Mila Bulimbašić posjetila je maslinike u Južnoafričkoj Republici i kušala sjajna Morgensternova ulja.

Jedna od najuzbudljivijih stvari u uređivanju časopisa kao što je Maslinar jest obilaženje prelijepih maslinika i razgovori s maslinarima i proizvođačima maslinova ulja. U to spada i kušanje mladih maslinovih ulja koja se uistinu iznimno razlikuju čak i od Istre do Dalmacije Lijepe naše.

Početak uzgoja

Ali kad vas put nanese u Južnoafričku Republiku, kao što je nas nedavno, onda stvari postaju strašno uzbudljive, a kušanje maslinova ulja pravi doživljaj.

A mene je put doveo do Morgenstera, jednog od najvećih i najuspješnijih južnoafričkih proizvođača maslinova ulja koji se ovim poslom bave još od 1992. godine, kada je pokojni Giulio Bertrand preuzeo vinariju koja je već tri stoljeća uspješno proizvodila vino i ubrzo shvatio da je tlo pogodno i za uzgoj maslina.

Zamišljeno – ostvareno. Danas se u pokrajini Somerset West maslinici prostiru na pedeset hektara na kojima se uzgaja više od 30.000 stabala maslina, od kojih se u prošloj berbi koja se u ovdje dogodila krajem proljeća, dobilo 600 hektolitara izvrsnog maslinovog ulja.

Sve nam je to na licu mjesta, u predivnoj kušaonici Morgenstera ispričao ljubazni voditelj Werner Els.

I dok smo mi kušali sjajna Morgensterova maslinova ulja, Werner je nastavio priču o tome kako je pokojni Giulio Bertrand u suradnji s profesorom Giuseppeom Fontanazzom iz Talijanskog instituta za istraživanje maslina uvezao u Južnoafričku Republiku dvije tisuće stabala maslina. Odabrali su četrnaest različitih sorti maslina iz čitave Italije i kako će se vrlo skoro pokazati napravili jako dobar posao, budući da su se odlične talijanske sorte odlično primile na južnoafričkom tlu.

 

Iz novog broja Maslinara, br. 61.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!