NAHRANITE MASLINU I PUSTITE JE DA SE ODMORI

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Dr. sc. Kristijan Franin preporučuje da nakon berbe maslinu tretirate bakrom i pognojite organskim ili mineralnim gnojivom te je pustite da se preko zime odmori

Većina maslinara je s manje ili više uspjeha završila ovogodišnju berbu, međutim bez obzira na predstojeću zimu poslovi u masliniku ne prestaju. Nakon završene berbe, a posebno berbe tresačima obvezno je zbog oštećenja krošnje obaviti tretiranje nekim od preparata na bazi bakra. Bakar osim što suzbija uzročnika paunovog oka ima i preventivno djelovanje u zaštiti od raka masline.

U jesenskom periodu, nakon berbe poželjno bi bilo obaviti jesensku obradu tla i gnojidbu. Jesenska obrada ima višestruko pozitivno djelovanje na tlo. Ovim postupkom prozračujemo tlo, unosimo gnojivo, uništavamo korov i što je posebno važno omogućujemo bolje čuvanje vode koja padalinama dospije u tlo tijekom zime. Osim toga obradom iznosimo na površinu tla prezimljujuće oblike nekih štetnika koji stradavaju uslijed djelovanja niskih zimskih temperatura. Za organsku gnojidbu treba koristiti zreli stajnjak, odstajao barem 6 do 8 mjeseci. Gnojidbena doza ovisi o tome koliko često gnojimo. Budući da stajnjak ima produženo djelovanje, dovoljno je gnojiti svake 3 do 4 godine u dozi od 20 do 40 t/ha. Ako gnojimo češće, količina gnoja bi trebala biti manja (10 do 20 t/ha). Dubina zaoravanja stajnjaka naravno ovisi o tipu tla. Tako na težim tlima zaoravamo na dubinu od 30 cm, a kod lakših nešto pliće. Bitno je da gnojivo bude dostupno korijenovom sustavu.

Više u časopisu Maslinar broj 55

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!