NAJBOLJA JE KOMBINACIJA LECCINA, LEVANTINKE I OBLICE

Doc. dr. sc. Gabriela Vuletin Selak na Maslini Split 2018. govorila je o pravilnom kombiniranju sorti maslina kako bi se poboljšalo oprašivanje, a time i povećali prinosi.

Na Stručnom skupu jubilarne 15. Međunarodne manifestacije maslinara Mediterana Maslina Split doc. dr. sc. Gabriela Vuletin Selak s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša održala je poučno predavanje naslovljeno Smjernice za pravilan odabir sorti maslina s ciljem ostvarenja redovitih prinosa, u kojem se fokusirala na reproduktivne značajke sorti masline, tj. oprašivanje, oplodnju, zametanje ploda i urod, i njihovu povezanost s dobrim prinosom.

Doc. dr. sc. Vuletin Selak predavanje je započela tvrdnjom da su današnji maslinici u Hrvatskoj pretežno višesortni i da prevladavaju autohtone sorte poput oblice, levantinke, lastovke, drobnice i istarske bjelice, te introducirane, pretežno talijanske sorte, od kojih su najzastupljenije leccino i pendolino, a slijede ih frantoio, carolea i rosciola i od stolnih sorti cucco i itrana.

U rasadnicima se, pak, najviše proizvode sorte oblica i leccino. Introducirane, odnosno strane sorte u hrvatskim maslinicima sadile su se uglavnom onako kako su pristizale u zemlju i nije se previše razmišljalo, a ni znalo, o prednostima i nedostacima pojedinih sorti, njihovim reproduktivnim svojstvima, ulju kakvog daju i slično. Bilo je nužno, stoga, započeti istraživanja, zasnovana na stanju na terenu, kako bi se maslinarima ponudila prijeko potrebna znanja te savjeti i preporuke u zasađivanju maslinika.

Osnovni problem s kojim se svaki maslinar pri sadnji maslinika susreće je odabir sortimenta kojim će polučiti najveći uspjeh. Doc. dr. sc. Vuletin Selak naglasila je da je prije sadnje potrebno odlučiti koja je namjena maslinika, odnosno želi li maslinar proizvoditi maslinovo ulje, stolne masline ili, pak, i jedno i drugo.

Više u časopisu Maslinar broj 51, travanj 2018.

Previous slide
Next slide