Najbolje iz maslinovog ulja

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija u ovome broju piše o kozmetici na bazi maslinovog ulja, odnosno iznimno zdravog skvalena.

Možda su nam upravo pale posljednje kapi kiše. Čeka nas kao i svake godine dugo ljeto koje počinje otvaranjem cvjetova i iščekivanjem, doduše ne bez strepnje, hoće li narednih pet mjeseci biti mirno, bez štetnika, bolesti i poteškoća za naše maslinike. I dok čekamo da priroda učini svoje, i listamo Maslinar, moglo bi se čak dogoditi da se iznjedri i neka nova ideja.

Izvan kuhinje
Nekako mi se čini, a ispravite me ako griješim, da je populacija koja čita Maslinar nekako ipak više muška. Dragi kolege, ne zamjerite ako se ovaj put obratim malo i vašim curama, suprugama i ostalim ženskim članovima vaših obitelji, pa kad pročitate, slobodno proslijedite dalje.
Ono što sam otkrila nedavno i želim podijeliti s vama je informacija o tome koliko je zapravo maslinovo ulje divan proizvod i izvan kuhinje! Kupila sam nedavno jedan novi kozmetički proizvod na hrvatskom tržištu koji se sastoji od čistog skvalena iz maslinovog ulja i ugodno sam se iznenadila. Čak i ako ste koristili kreme, šampone, balzame na bazi maslinovog ulja, obično se u njima koriste nusproizvodi iz proizvodnje, za koje ne tvrdim da su loši, ali jednostavno, ako smo već iz naših lijepih i zdravih maslina izvukli ono najbolje kako bi dobili vrhunsko maslinovo ulje, možda ono što je ostalo u tom procesu i nije više najbolja sirovina. No eto, skvalen iz maslinovog ulja jest. Odakle sad taj skvalen? E pa pročitala sam da postoji biljni i životinjski, onaj životinjski dolazi iz jetre morskoga psa (otuda i ime, iz talijanskog squalo), a onaj biljni iz amaranta, ulja pšeničnih klica i maslinovog ulja! U tom sam novom proizvodu napokon vidjela jednostavan i jasan popis sastojaka – samo jedan jedini i napokon sam bez sumnji znala o čemu se točno radi. O fitoskvalenu – dakle o sastojku biljnog porijekla i u ovom slučaju isključivo iz maslinovog ulja.

Iznutra i izvana
Skvalen je važan iznutra gdje organizmu služi za uništavanje slobodnih radikala sprječavajući oksidativni stres i njime uzrokovano oštećenje stanica i tkiva. Skvalen dovodi kisik do svih stanica i ima antimikrobni učinak. A važan je i izvana: obzirom da je skvalen iz maslinovog ulja različit od skvalena iz drugih ulja po tome što je izuzetno stabilan i kemijski slabo reaktivan, što je od izuzetne važnosti jer dobro znamo da oksidirana ili užegla ulja imaju iritativni potencijal za našu kožu, isto kao i za želudac. Znanstvena istraživanja pokazala su da skvalen pruža učinkovitu prirodnu zaštitu od ultraljubičastog i ionizirajućeg zračenja i da nas štiti od različitih toksina iz hrane i okoliša. Sjećam se kad smo bili djeca pa bi nas na plaži namazali s uljem – i koliko god smo ponekad malo smrdili kao riba s gradela, nismo imali pojma zašto nas mažu, ali su zato naše su bake znale. Ono što nisu znale jest da je to upravo skvalen koji čuva našu kožu. Nema se što dalje pisati… meni je samo iznimno drago da taj proizvod nije došao iz francuskih laboratorija ili američkih kozmetičkih kuća već iz jednog mladog i inovativnog laba u Zagrebu. Bravo naši! Tako da, cure drage, slobodno vi stavljajte maslinovo ulje na kosu i lice i shvatit ćete da je u ulju sve, da možete biti i lijepe, i site, i zdrave, i da priroda ipak može dati ono najbolje.

Iz časopisa Maslinar broj 52, lipanj 2018.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!