Najslasniji šator na svijetu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Veliki vodnjanski šator i ove je godine ugostio brojne proizvođače maslinova ulja kao i posjetitelje koji su uživala u delicijama s maslinovim uljem.

I ove se godine čitava tri dana u Vodnjanu slavilo vrhunsko mlado maslinovo ulje na međunarodnoj manifestaciji 15. Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell’olio d’oliva novello koja je poznata ne samo u Istri i Hrvatskoj, već i diljem svijeta. Uz programe za sve generacije, manifestacija je i ove godine bila posebno posvećena predstavljanju maslinovih ulja ovog područja.

Tako su brojni posjetitelji i ove godine u Vodnjanu pronašli najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja nagrađivana na europskim i svjetskim sajmovima, kao i ona uvrštena u svjetski poznati vodič o maslinovim uljima – Flos Olei.

Edukacije

Pod šatorom koji se prostirao na oko 2000 m², svoje proizvode i usluge ponudilo je više od 100 izlagača, a tijekom tri dana kroz veliki gastro show pripremilo se više od 10.000 porcija jela te se brojka posjetitelja popela na više od 20.000. Uz domaćina velikog gastro showa chefa Roberta Perića iz LF-ovog tima, u kuhinji su gostovali: chef Deni Srdoć, najmlađi hrvatski kuhar s Michelinovom zvjezdicom, David Skoko, Dragan Jovanović te brojni drugi vrhunski kuhari i ugostitelji.

Kako su vodnjanski dani poznati i po posvećenosti edukacijama te predstavljanjima raznih tematika iz područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, i ove su godine predavanja održana u Centru za edukaciju mladih maslinara, tzv. Pezi, gdje se svakoga dana tražilo mjesto više. Iz određenih predavanja proizašli su najbolji zaključci za bolje preporuke o zaštiti masline od bolesti u narednom razdoblju i na proljeće. Kroz projekt ARISTOIL ukazano je da su istarska maslinova ulja bogata fenolima pogodna za zdravstvenu izjavu na boci, a održana je i radionica izrade prirodnih krema te oleogela na bazi maslinovih ulja.

 

Iz novog broja Maslinara, br. 61.

 

 

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!