NE PROPUSTITE MASLINU I INTRADU U SPLITU

Šesnaesta Maslina i peta Intrada održat će se u splitskom hotelu Zagreb u Duilovu 23. i 24. veljače

U organizaciji Saveza maslinara SDŽ u hotelu Zagreb u Splitu, 23. i 24. veljače (subota i nedjelja) održat će se 16. međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina i 5. međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana Intrada. Ove godine na Maslini je prijavljeno 509 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, aromatiziranih maslinovih ulja, konzerviranih maslina, raznih pripravaka i delicija, ukupno 669 uzoraka. Na Intradi je prijavljeno ukupno 198 uzoraka, a ukupno je na obje manifestacije sudjelovalo 560 natjecatelja iz osam mediteranskih država. Ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja obavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlašteni laboratorij za ocjenjivanje maslinovog ulja.

Manifestacija, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, premjera, predsjednika Sabora RH i župana Splitsko-dalmatinske županije te domaćina grada Splita, započet će u 10 sati u subotu 23. veljače s podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva, nakon čega će uslijediti stručni skup i podjela diploma i medalja. Na stručnom skupu govorit će se o sljedećim temama: Važnost određivanja optimalne tehnološke zrelosti ploda masline – dipl. ing. Mirjana Perica – savjetodavna služba; Uvoz i izvoz maslinovog ulja i proizvoda od masline u proteklom desetljeću – Dražen Miloloža, dipl. ing. – HGK; Kako maslinovo ulje gubi ljekovito svojstvo – dr. Ivica Vlatković; Masline u procjepu vremenskih ekstrema – Marko Vučetić, dipl. ing. – DHZ; Kvasci kao mogući novi atraktanti u zaštiti masline od maslinine muhe, – dr. sc. Elda Vitanović, Ana Matešković, mag. ing, Marija Mandušić, mag. ing, i strani suradnici – Institut za jadranske kulture – Split; Buhač – izvor prirodnog insekticida, dr. sc. Marija Jug Dujaković – institut za jadranske kulture – Split; Aktualni sortiment maslina u RH, mr. sc. Stanislav Štambuk – savjetodavna služba, Optimizacija ishrane masline dušikom, dr. sc. Branimir Urlić – Institut za jadranske kulture, Primjena biostimulatora u gnojidbi masline, dr. sc. David Gluhić, Agro Expert; Iskustva suzbijanja maslinove muhe u ekološkoj proizvodnji – Igor Gomezelj, dipl. ing. agr. – AgroChem Maks.

Tijekom manifestacije održat će se i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu. Na izložbi će biti prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća.

U popodnevnim satima upriličit će se kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija.

Istoga dana na svečanoj večeri, uz prigodni kulturni i zabavni program, podijelit će se posebne nagrade i priznanja za najkvalitetnija maslinova ulja i druge delicije, posebne nagrade za izgled pakovine, te proglasiti šampioni i najuspješniji OPG-ovi u pojedinim natjecateljskim klasama.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju 24. veljače u hotelu Zagrebu i njegovom okolišu održat će se praktična radionica u masliniku, rezidba maslina i oblikovanje krošnje – mr. sc. Stanislav Štambuk i dipl. ing. Bernard Bokšić, savjetodavna poljoprivredna služba RH.

Za sve dodatne informacije 098 1856630 i sinaj@st.t-com.hr

Previous
Next
Previous
Next