Netipični štetnici nisu opasni

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Josip Ražov ističe kako zlatne mare i zeleni zlatari ne mogu izazvati veću štetu, pa ih ne treba suzbijati.

Razdoblje pred nama vrlo je intenzivno što se tiče štetočinja masline. Zima i proljeće bili su vrli kišoviti i topli što je izuzetno pogodovalo razvoju paunovog oka, vidjet ćemo što će u pogledu klimatskih prilika donijeti naredno razdoblje.

Insekticidom na svrdlaša
No poučeni prethodnim godinama u svakom slučaju možemo očekivati pojavu maslinovog svrdlaša, maslinovog moljca i naravno maslinove muhe. Što se tiče maslinovog svrdlaša očito je to postao jedan od najvažnijih štetnika koji se više ne može i ne smije zanemariti. Proteklih godina skupljaju se iskustva kako ga suzbijati ili držati pod kontrolom. Jedna od prvenstvenih mjera je plića obrada tla u razdoblju svibnja i lipnja čime, osim što suzbijamo korove i čuvamo vlagu u tlu prekidajući kapilaritet, dijelom i suzbijamo maslinovog svrdlaša. Nadalje, ovog štetnika treba pratiti promatranjem ima li u krošnji odraslih oblika, a može se raditi i otresanje grana na bijelu plahtu ili u lovnu mrežu. No očito nećemo moći izbjeći barem dva termina prskanja. Jedno se poklapa s drugim prskanjem protiv maslinovog moljca (veličina ploda 2 – 4 mm), što je okvirno negdje polovicom lipnja, moguće i prije. Drugi tretman protiv svrdlaša bio bi negdje kraj lipnja – početak srpnja. Po potrebi može se planirati i treći tretman sredinom srpnja ili u drugoj dekadi srpnja. Odnedavno je registrirano zasad jedino sredstvo protiv maslinovog svrdlaša insekticid na bazi djelatne tvari dimetoat (Rogor 40) u koncentraciji 0,15 posto. Nije loše uz ovaj insekticid dodati i neki od okvašivača. U ekološkoj proizvodnji nema adekvatnih rješenja. Neki navodi s terena spominju dobro djelovanje insekticida na bazi piretrina, što bi svakako trebalo provjeriti.

Više u časopisu Maslinar dvobroj 58/59, lipanj/kolovoz 2019.

Previous
Next
Previous
Next