Održivim maslinarstvom protiv klimatskih promjena

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Sve vruća i suša klima će nesumnjivo utjecati na biljke i tla mediteranskog bazena na kojima se uzgaja velika većina svjetskih maslina. “U mediteranskim sustavima, kao i svugdje, na interakciju biljaka i mikroba tla utjecat će klimatske promjene”, izjavio je za Olive Oil Times  Francisco Pugnaire, vodeći istraživač rada i profesor u španjolskoj Eksperimentalnoj stanici suhih zona.

Promjene okoliša

Te će promjene okoliša bitno izmijeniti kako biljke komuniciraju s mikroorganizmima u tlu i potencijalno će negativno utjecati na produktivnost usjeva.

“Postoje tisuće mikrobnih vrsta u svakom gramu tla koje snažno djeluju međusobno i s biljkama”, rekao je Pugnaire.  “Međutim, svaka od njih ima omiljene klimatske uvjete, a promjene će favorizirati neke i štetiti drugima. Kao posljedica toga, interakcije će se promijeniti, iako ne znamo dovoljno da bismo predvidjeli smjer promjena”, dodao je.

Promjene u lokalnoj klimi mogu izmijeniti hranjive i mineralne sadržaje organskog otpada koje pada s drveća i grmlja. To zauzvrat pogoduje različitim vrstama mikroorganizama u tlu i može dovesti do promjena u vrstama mikroba i gljivica koje su najprikladnije za okoliš.

Promjene količine oborina koje padnu na određenim područjima također mogu promijeniti količinu hranjivih sastojaka koji se razgrađuju u tlu, što može utjecati i na sastav njegovih zajednica mikroorganizama.

S promjenom zajednice gljiva i mikroba u tlu, dolazi prilika za naseljavanje prethodno ne-domorodne i invazivne vrste.

Općenito, Pugnaire vjeruje da će granice tradicionalnih vegetacijskih zona početi migrirati prema sjeveru, kao i prema većim visinama.

 

Ostatak teksta možete pročitati u online izdanju 63. broja časopisa Maslinar ovdje.

 

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!