OPASNA BAKTERIJA SE ZAPRAVO NE ŠIRI

Dr. sc. Dario Ivić za Maslinar objašnjava kako se Xylella ne širi po zemljama Europe, već se samo otkrivaju nova žarišta u kojima je tko zna otkad.

Dr. sc. Dario Ivić, znanstvenik iz Zavoda za zaštitu bilja pri Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo, koji se bavi biljnom karantenom, bolestima i štetnicima, za časopis Maslinar pojasnio je kako je otkrivena opasna bakterija Xylella fastidiosa koja uništava maslinike na jugu Italije, što uzrokuje njezino širenje i je li Hrvatska spremna na borbu protiv zaraze ako do nje dođe. „Bakterija Xylella fastidiosa potječe s američkog kontinenta i uzrokuje različite biljne bolesti na različitim biljkama domaćinima.

Kao vrlo štetni uzročnik biljnih bolesti, X. fastidiosa oduvijek je bila na ‘karantenskim listama’ europskih zemalja i njezino unošenje u Europu bilo je zabranjeno. Do 2014. godine, cijela Europska unija smatrala je da X. fastidiosa nije prisutna u Europi te je kao takva bila na listi biljnih parazita i štetnika kojih u Europskoj uniji nema. Međutim, iskreno rečeno, nitko u Europi zapravo nije niti ‘tražio’ tu bakteriju ili laboratorijski provjeravao je li ona ipak tu negdje. Da se nije pojavila bolest ‘iznenadnog sušenja masline’ na jugu Italije, na poluotoku Salento, tko zna bi li itko provjeravao je li Xylella možda ipak negdje u Europi. Talijani godinama nisu znali što se događa s njihovim maslinama, zašto se stara stabla naglo i masovno suše i odumiru. Teorija je bilo dosta, dok skupina znanstvenika iz Barija nije ‘za svaki slučaj’ odlučila provjeriti [je] li možda u biljkama Xylella fastidiosa. I gle čuda, testovi su bili pozitivni. Veliko iznenađenje za sve. Naravno, odjednom se cijela znanstvena zajednica zapitala od kuda Xylella na jugu Italije i kako je uzrokovala tu epidemiju?

Više u časopisu Maslinar broj 56.

Previous
Next
Previous
Next