OPG Paulišić – obnovili Rosulju, nagrađeni za Bjelicu

U ovome broju predstavljamo uspješne OPG Paulišić koji su obnovili nestalu sortu Porečku Rosulju, a u ovogodišnjem Flos Olei vodiču dobili čak 96 bodova za ulje od Istarske Bjelice

Pod brendom Oliveri krije se OPG Paulišić koje je za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje od istarske bjelice u ovogodišnjem vodiču Flos Olei osvojilo prestižnih 96 bodova.

A sve je počelo od djeda Ivana koji je djecu i unuke odmalena učio kako da žive u skladu s prirodom. Mlađe se generacije opredjeljuju za maslinarstvo kao djelatnost te 2000. godine obitelj Paulišić osniva obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo sa ciljem proizvodnje i prodaje maslinovog ulja. Počinje sadnja novih maslinika, te se zajedničkim snagama čisti teren na lokaciji Mihelići, i stari se zaspušteni maslinik pretvara u novi maslinik s modernim sustavom navodnjavanja. Sljedeće godine započinje sadnja novog maslinika na lokaciji Bržunac, te sadnja kolekcije od 11 sorti maslina iz cijele Hrvatske i Italije. Postepeno se iz godine u godinu zemlja okrupnjavala te se vještim rukama sadilo nove maslinike. Kolekcija je također iz godine u godinu rasla te sada sadrži preko 50 različitih sorti maslina iz čitave Europe. 2011.godine obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Paulišić stupa na tržište pod brendom OLIVERI, te je do danas postalo jednim od prepoznatljivijih imena istarskog maslinarstva i uljarstva.

Sorte iz čitavog svijeta

OPG Paulišić nalazi se na zapadnoj obali Istre, regiji poznatoj po predivnim suncem okupanim plažama, izvrsnom vinu i ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Lokacija maslinika je u maloj općini Kaštelir – Labinci smještenoj 10 kilometara od poznate turističke destinacije grada Poreča. Maslinici se nalaze na 150 metara nadmorske visine okrenuti prema jugo-zapadu. Sastav zemlje je crvenica, a tlo skeletno s odličnim drenažnim sustavom.

OPG Paulišić trenutno u svom gospodarstvu obrađuje 7,5 hektara zemlje, na kojima je posađeno preko 2000 domaćih i uvezenih maslina. Većina maslinika se sastoji od autohtonih istarskih sorti: Istarska bjelica, Buža, Porečka rosulja, Istarska Crnica i Piranska krivulja, te uvezenih talijanskih sorti Leccino, Maurino, Pendolino i Coratina. Ostatak maslinika sačinjava OLIVERI kolekcija maslina iz čitavog svijeta među kojima su i tradicionalne dalmatinske sorte poput Oblice, talijanske sorte poput Itrane i Ascolane, te manje poznatih španjolskih sorti poput Arbequine i Arbosane. Kompletna površina maslinika opremljena je suvremenim sustavom navodnjavanja koji štiti maslinu od mogućih suša u rujnu i kolovozu, način sadnje je ekstenzivan, a gnojidba organska.

Berba maslina se odvija ručno, te počinje u prvoj dekadi listopada ovisno o zrelosti ploda i vremenskim uvijetima. Prakticira se tendencija rane berbe kada plod prelazi iz zelenog u zrelo stanje, sa ciljem očuvanja što veće količine vitamina i antioksidansa. Samo skupljanje ploda se odvija ručno pomoću tresača na mrežama, te se u OPG-u ne skupljaju otpali plodovi maslina sa zemlje da bi se izbjegli plodovi koji su već započeli proces oksidacije i kako bi se na taj način mogla garantirati kvaliteta sve do posljednjeg ploda. Prerada maslina odvija se u roku od 6 h sati od same berbe sa ciljem sprečavanja oksidacije ploda. Temperatura prerade iznosi 24⁰ – 28℃, te se na taj način očuvava najveća količina nutritivnih vrijednosti, fenola i slobodnih masnih kiselina u ulju.

Opredjeljenje za monosortna ulja

Skladištenje ulja odvija se u inox tankovima pod inertnim plinom. U OPG-u se ne prakticira praksa filtriranja ulja, te se umjesto toga vrši dekantiranje. Dva mjeseca nakon berbe odvija se pretok da bi se ulju oduzeo prirodni talog koji se formira na dnu tanka. Nakon pretoka slijedi flaširanje ulja po lotovima.

Iako je dugogodišnja praksa ovog teritorija bila proizvodnja blendiranog ulja zbog jednostavnije berbe i prerade, OPG se opredjeljuje za proizvodnju monosortnog maslinovog ulja prateći moderne kulinarske trendove. Trenutačno OPG proizvodi šest monosortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja: Maurino, Pendolino, Leccino, Buža, Istarska bjelica i Coratina.

Tijekom procesa rasta i istraživanja s kolekcijom od preko 50 svjetskih sorti maslina, u OPG Paulišić posebnu su pažnju posvetili autohtonim istarskim sortama. Buža, je jedna od najstarijih poznatih istarskih sorti, te se u Istri mogu naći primjerci stariji od 1000 godina, a pod njihovom etiketom Buža nalazi se 5 podvrsta istarske Buže koji zajedno čine savršeni blend. Istarska Crnica je njihov heritage proizvod pošto se to ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva isključivo od plodova njihovih stoljetnih maslina, odnosno prvih maslina koje su bile u posjedu obitelji. Posebno su ponosni na njih jer sada četvrta generacija brine o istim stablima, te je i dalje nagrađena njihovim plodovima.

Obnova Rosulje

Porečka Rosulja je za razliku od Crnice potpuno novi nasad, istraživanjem istarskih sorti naišli su na sortu koja se proizvodila u tim krajevima, ali je lagano nestala.  Uspjeli su pronaći primjerak te sorte te su u rasadniku na njihov zahtjev napravili 250 sadnica za novi maslinik. Istarska bjelica je apsolutni predstavnik Istre i istarskih ulja, niti jedna druga sorta ne može svojim opusom okusa predočiti autohtonu gorčinu i pikantnost istarskih ulja kao ona.

Najznačajnija promjena u poslovanju dogodila se u listopadu kada su se odlučili na prelazak iz konvencionalne u ekološku proizvodnju, a trenutno se nalaze u tranzicijskom razdoblju.

Drugi dio je investicija u proizvodno-prodajni objekt u sklopu maslinika s kojim planiraju zaokružiti čitavu priču od proizvodnje i prerade do prodaje i prezentacije proizvoda. Novi objekt omogućit će im proširenje ponude kao i ponude lokalne zajednice.

Članak je objavljen u novom broju Maslinara koji možete naručiti na sljedećem linku

 

Previous slide
Next slide