Otpad iz uljara spašava mesnu industriju

otpad-iz-uljara-spasava-mesnu-industriju

Suradnica Maslinara dr. sc. Mirella Žanetić predstavlja najnovije istraživanje koje je pokazalo kako prirodni antioksidansi iz otpadne vegetabilne vode produljuju rok trajanja mesu

Preradom maslina u ulje bilo kojim tehnološkim procesom neizostavno nastaje određena količina nusproizvoda, a to su: vegetabilna voda (tzv. otpadna voda iz uljara u slučaju trofazne prerade) i suha komina, te vlažna i žitka komina (ako se radi o dvofaznoj centrifugalnoj preradi). Problemi vezani uz ovu vrstu otpada su u prvom redu veliki ekonomski troškovi adekvatnog zbrinjavanja, ali još ozbiljniji problem je aspekt zagađenja okoliša.

Koristan otpad

Ovi nusproizvodi mogu biti samo otpad ili se mogu smatrati ‘korisnim otpadom’, tj. sirovinom koju je moguće reciklirati i ponovo upotrijebiti, što je danas sve više prisutno u velikim maslinarskim zemljama, posebno u Italiji i Španjolskoj.

Kao najveći svjetski proizvođač maslinovog ulja, Španjolska proizvodi više od 4 milijuna tona maslinovog otpada godišnje, što svakako zahtijeva ozbiljan širi održivi pristup upravljanja ovom vrstom otpada koji pogoršava negativan utjecaj na okoliš i gospodarstvo.

Istovremeno, ove otpadne tvari sadrže visoke udjele fenola i drugih potencijalno obnovljivih resursa za recikliranje koji bi bili od koristi za
dugoročnu dobrobit okoliša.

Upravo recikliranje ‘otpadnih’ proizvoda iz uljara danas je veliki svjetski trend koji je u skladu s globalnom tendencijom očuvanja okoliša i pretvaranja otpada u korisnu sirovinu. Tako se znanstvenici posljednjih desetak godina intenzivno bave proučavanjem mnogih korisnih metoda procesiranja i ponovne primjene ovih nusproizvoda nakon prerade maslina u ulja.

 

Ulomak iz teksta objavljenog u 30.broju časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide