Pčele će nas spasiti

Kolumnist Maslinara Sinaj Bulimbašić u ovome broju piše o nužnoj zaštiti pčela koje će u konačnici spasiti i ljude.

Koliko smo duboko zabrazdili u svjesnom uništavanju pčela, kao jednih od najvažnijih bića na zemlji, govore nam i sva češća upozorenja svjetskih znanstvenih institucija o hitnim akcijama za zaštitu pčela. Akcije se ogledaju prvenstveno u sprječavanju uništavanja šuma, a na našem području nadosadnjom korisnih biljaka i smanjenja šumskih površina pod borom, koji je ne samo biljka pirovit, nego i uništava korisno raslinje ispod krošnje.

Nekontrolirano prskanje

Drugi krivac za uništavanje pčela je nekontrolirano prskanje korisnih biljaka pesticidima, onih najopasnijih i štetnih ne samo za zdravlje pčela i drugih korisnih kukaca, već i za ljude.

Treći čimbenik smanjenja broja pčela na zemlji je smanjivanje poljoprivrednih površina, izgradnjom bazena u urbanim sredinama u koje se stavljaju raznorazna kemijska sredstva, čime se pčele truju, ali i bujanjem raznoraznih telekomunikacijskih antena, koje također štetno djeluju na normalan život pčela. Kao i na cjelokupnu floru i faunu na zemlji utječu i klimatske promjene, plodonosno vrijeme je sve kraće, padavine ne prate godišnja doba, a dugotrajno toplo ljeto je sve češće.

Što mi maslinari, možemo učiniti za zaštitu pčela? Puno!

Kao svjesni dionici ovog društva, moramo svakodnevno promicati brigu za očuvanje prirode, u svojoj obitelji, radnome mjestu, školi i društvu.

 

Iz novog broja Maslinara, br. 61.

Previous slide
Next slide