Plantella savjetuje – Pomognite zadržavanje ploda masline

Plantellina preporuka nakon cvatnje je primjena koktela koji se sastoji od kombinacije Bio Plantella Vite + Plantella Bora koje je potrebno izmiješati i folijarno primijeniti. Aminokiseline i vitamini iz morskih algi- Bio Plantella Vite prihranjuju i ekstremno brzo djeluju na imunitet biljke i jačanje korijenovog sistema a Plantella Bor -mikroelement s 11% borovog etanol amina ,pospješuje oplodnju i zadržavanje cvjetova i utječe na bolju oplodnju.

Kod kupovine tekućeg bora važno je čitati postotak kojeg proizvod sadrži. Plantella bor sadrži visok postotak ovog mikroelementa.

Mala dozacija ova dva sredstva ekonomski je značajna za maslinara. Doza za 100 l vode je 250 ml Plantella Vite + 250 ml Plantella Bora . Ovaj Plantella koktel miješa se i treba primijeniti 3 puta u masliniku folijarno i to prije cvatnje i poslije cvatnje još 2 puta ( u razmacima od 15 dana).Uspjeh bolje oplodnje je garantiran!

Spriječimo štetnike-najbolje su Bio Plantella žute ljepljive ploče
Štete na maslini mogu nanijeti mnogi kukci i bolesti. Sreća je u tome da samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete. Važni štetnici na maslini su maslinina muha, svrdlaš, maslinin moljac …a od bolesti masline ističu se gljivične bolesti paunovo oko, olovna bolest te bakterijska bolest rak masline. Čovjek svojim znanjem i ranim prepoznavanjem prisustva štetnika i bolesti može uvelike pomoći sprječavanju nastanka velikih ekonomskih šteta.

Kako ćemo primijetiti prisustvo štetnika u masliniku?
Prijeti nam napad od maslinove muhe Bactrocera oleae. koja u nadolazećem periodu može napraviti velike štete na plodovima masline. Važno ju je znati prepoznati i pratiti njezinu brojnost. Maslinova muha ima najčešće tri generacije, a razvoj joj ovisi o temperaturi, vlazi zraka ali i o osjetljivosti pojedine sorte ..Tijekom lipnja najčešće se pojavljuje prva generacija m. muhe i važno ju je tada primijetiti i spriječiti njezino razmnožavanje.

Kako pratiti prisustvo maslinine muhe?
Moramo znati prepoznati štetnika i smanjiti njegovu brojnost. Najjednostavnije je objesiti ,na grane maslina , Bio Plantella žute ploče a njima pratimo let i prisustvo u masliniku. Postavljanjem većeg broja ploča po stablu možemo znatno utjecati na smanjenje populacije maslinove muhe. Ako je uočena veća brojnost tretiramo dozvoljenim sredstvima. Pogrešno je koristiti insekticide prije nego smo zabilježili veći broj štetnika u masliniku.Ubod maslinove muhe uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojeg se razvija ličinka u plodu. Takvi plodovi opadaju a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete. Bio Plantella žute ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha, voćna osa,. Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila.

Jednostavnu primjenu omogućuju i žičice (koje se nalaze u pakiranju) kojima se ploče objese na stablo masline. Žute ploče zaštićene su papirom kojeg pri vješanju na stablo treba odstraniti.

VAŽNO!!! Pratite i prisutnost i maslinovog svrdlaša Rhynchites cribripennis na žutim pločama

Štete na maslinama prethodnih godina dokazale su važnost ovog štetnika. Prošlih godina prisutnost svrdlaša u maslinicima kvarnerskog kraja uočili smo na žutim pločama. Plod je bio u to vrijeme još jako malen da bi na njemu uvidjeli ubode. Odrasli kukac je mala pipa crvenkasto-smeđe boje i veličine oko 0.5 cm. Štete radi ubodima na plodu (više uboda na jednom plodu) te se nakon toga plodovi počinju sušiti i otpadaju. Važno je znati prepoznati štetnika. Praćenje ovog štetnika možemo izvršiti sistemom otresanja grana na bijelu podlogu ili korištenjem Bio Plantella žutih ploča !!!

Pišite nam i šaljite fotografije svojih maslinika na milica.sekulic@unichem-agro.hr
Najljepši maslinik nagradit ćemo Bio Plantella žutim pločama, Bio Plantella Vitom i Plantella borom.

Savjetujte se s nama!!!
stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.
bacc.ing.agr. Milica Sekulić
092 194 1694 i 01 621 39 66

Previous slide
Next slide