Plantella u šampionskome masliniku OPG-a Matijašić

Predstavljamo maslinare Danielu i Zlatka Matijašića koji koriste Plantelline proizvode i dobivaju nagrade za svoja uljaju.

U malom mjestu Zamask u središnjoj Istri nalazi se ekološki maslinik OPG-a Matijašić na 400 m nadmorske visine. Pozicija na kojoj su posađene masline posebna je, a pogled iz maslinika čaroban. Stalno strujanje laganog vjetra održava masline zdravima, a mikrolokacija pozitivno djeluje na sorte maslina koje su ovdje posadili Daniela i Zlatko Matijašić. Daniela i Zlatko imaju tri kćeri koje pomažu u masliniku. Sorte maslina oblica, leccino, istarska bjelica, buža , motovunska crnica na ovoj lokaciji daju izvrsna ekstra djevičanska maslinova ulja. Maslinovo ulje OPG Matijašić će uskoro dobiti oznaku izvornosti Istra. Brojne nagrade potvrđuju kvalitetu maslinovog ulja koje obitelj proizvodi, a posljednja nagrada je šampionska nagrada za pakovinu ulja pod brendom OL ZUMESCO¸ dobivena na Noćnjaku 2019 u Neumu. Obnovljena stara kuća sada je Villa Zamask u kojoj uživaju turisti sa čarobnim pogledom na maslinike.
Organska gnojidba obavljena je u rano proljeće organskim peletiranim Plantella Organikom. Zadovoljan Zlatko Matijašić nastavlja koristiti Plantella gnojiva koja mu iz godine u godinu održavaju nasad rodnim. Protiv stresa od naglih promjena temperatura i za jačanje imuniteta maslina koristi -Bio Plantella Vitu. Primjenom Bio Plantella Vite na mediteranskim voćkama pomažemo da voćke lakše podnesu stresne situacije (sušu,vjetrove,nagle promjene temperature..), a jača se i otpornost na štetnike i bolesti samih biljaka. Bio plantella Vita vitaminski je kompleks koji pospješuje rast i razvoj korijenja, utječe na kvalitetniji, zdraviji i veći urod. Najbolje je Bio Plantella Vitu primijeniti folijarno 250-300 ml/hl vode, a kod navodnjavanja 3-4 l/ha.

Kako sačuvati plod masline Plantella proizvodima tijekom ljeta
Kako bi cvatnja, oplodnja i zametanje plodova bili uspješni neophodna je folijarna gnojidba borom dva tjedna pred cvatnju i kasnije tijekom razvoja plodova još bar dva puta. Ako niste tretirali masline prije berbe učinite to čim se cvijet očisti i plod bude veličine zrna papra. Plantella tekući bor sadrži 11% borovog etanol amina topivog u vodi. Krošnju okupamo prskanjem u dozi 250 ml/ 100 l vode. Plantella tekući bor osim što pospješuje cvatnju, zametanje plodova ovaj mikroelement jača stanične stijenke, sudjeluje u metabolizmu i transportu šećera…
Napravite koktel od Bio Plantella Vite i Plantella tekućeg bora tako da pomiješate 25 ml tekućeg bora s 25 ml Bio Plantella Vite na 10 l vode i folijarno prskate svoje biljke u hladnije doba dana.

Kako pratiti prisutnost štetnika u masliniku
Štete na maslini mogu nanijeti mnogi kukci i bolesti. Sreća je u tome da samo mali broj štetnika i bolesti nanose velike štete. Važni štetnici na maslini su maslinina muha, svrdlaš, maslinin moljac … masline. Čovjek svojim znanjem i ranim prepoznavanjem prisutnosti štetnika i bolesti može uvelike pomoći sprječavanju nastanka velikih ekonomskih šteta. Trenutno je najveća prijetnja od maslinove muhe Bactrocera oleae. koja sada i u nadolazećem periodu može napraviti velike štete na plodovima masline. Važno ju je znati prepoznati i pratiti njezinu brojnost. Maslinova muha ima najčešće tri generacije, a razvoj joj ovisi o temperaturi, vlazi zraka, ali i o osjetljivosti pojedine sorte.
Kako pratiti prisutnost maslinine muhe
Moramo znati prepoznati štetnika i smanjiti njegovu brojnost. Najjednostavnije je objesiti na grane maslina Bio Plantella žute ploče, a njima pratimo let i prisutnost u masliniku. Postavljanjem većeg broja ploča po stablu možemo znatno utjecati na smanjenje populacije maslinove muhe. Ako je uočena veća brojnost, tretiramo dozvoljenim sredstvima. Pogrešno je koristiti insekticide prije nego smo zabilježili veći broj štetnika u masliniku.Ubod maslinove muhe uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojeg se razvija ličinka u plodu. Takvi plodovi opadaju, a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete. Bio Plantella žute ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha, voćna osa. Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila.
Jednostavnu primjenu omogućuju i žičice (koje se nalaze u pakiranju) kojima se ploče objese na stablo masline. Žute ploče zaštićene su papirom kojeg pri vješanju na stablo treba odstraniti.

VAŽNO!!! Pratite i prisutnost i maslinovog svrdlaša Rhynchites cribripennis na žutim pločama.

Štete na maslinama prethodnih godina dokazale su važnost ovog štetnika. Prošlih godina prisutnost svrdlaša u maslinicima kvarnerskog kraja uočili smo na žutim pločama. Plod je bio u to vrijeme još jako malen da bi na njemu uvidjeli ubode. Odrasli kukac je mala pipa crvenkasto-smeđe boje i veličine oko 0.5 cm. Štete radi ubodima na plodu (više uboda na jednom plodu) te se nakon toga plodovi počinju sušiti i otpadaju. Važno je znati prepoznati štetnika. Praćenje ovog štetnika možemo izvršiti sistemom otresanja grana na bijelu podlogu ili korištenjem Bio Plantella žutih ploča.

Pišite nam i šaljite fotografije svojih maslinika na
milica.sekulic@unichem-agro.hr

Najljepši maslinik nagradit ćemo Bio Plantella žutim pločama, Bio Plantella Vitom i Plantella borom.

SAVJETUJTE SE S NAMA!!!

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o., 092 194 1694 i 01 621 39 66.

 

Previous slide
Next slide