Povećane potrebe za njegom masline

Početak vegetacije za maslinu ove godine nije bio idealan. Konstantne oborine te niže prosječne temperature privremeno su usporile rast maslina, te je potrebna veća pažnja pri gnojidbi i zaštiti.

U vrijeme intenzivne vegetacije maslina ima povećane potrebe za makro i mikro hranjivima. Uz osnovnu gnojidbu potrebna hranjiva možemo osigurati putem navodnjavanja, a kada to nije moguće primjenjuje se folijarna gnojidba. Ukoliko imamo sustav za navodnjavanje najčešće koristimo proizvode Team F, Azobios, Kappabios koji zbog vrlo visokog sadržaja dušika, kalija, aminokiselina i organske tvari (do 80%) pozitivno djelu ne samo na stvaranje nadzemnog porasta već i korijenovog sistema. Uključujući osnovnu gnojidbu u jesen i rano proljeće Grena gnojivima, folijarna prihrana maslina uvijek postiže dobre rezultate. Neophodna je u maslinicima koji nemaju navodnjavanje i gdje je u sušnom razdoblju uslijed velikog nedostatka vlage u tlu, onemogućeno usvajanje hranjiva putem korijena. Jedna od glavnih karakteristika folijarne prihrane je brzo djelovanje na primarni metabolizam biljke, a najučinkovitija su organska folijarna gnojiva Alga plus, Lyso ammin, Green code, Megamicro, Boro čija kombinirana primjena pruža uravnoteženu opskrbu masline hranjivim tvarima, ovisno o razvojnom ciklusu i potrebama biljke.

Organska folijarna gnojiva povećavaju fotosintetsku aktivnost, poboljšavaju zametanje plodova i formiranje novih biljnih tkiva. Također povisuju otpornost biljke na nepovoljne utjecaje povećavajući čvrstoću tkiva i povećavaju tvrdoću i skladišnu sposobnost plodova.

Redovito i pravilno gnojene masline dobro se razvijaju, otpornije su na bolesti , daju redovite i dobre prinose ploda i ulja.
Lyso ammin je organsko dušično gnojivo biljnog porijekla, koji sadrži 9% dušika te visok postotak aminokiselina. Od hranjivih elemenata dušik ima važnu ulogu. Sastavni je dio aminokiselina i klorofila, stimulira vegetativni rast i pomaže asimilaciju drugih hranjivih elemenata. Nedostatak dušika manifestira se svijetlozelenom bojom listova i slabim prirastom mladica. Maslina vrlo dobro reagira na folijarnu dušičnu gnojidbu, a najveće potrebe za dušikom ima za vrijeme rasta i razvoja mladica, u fazi cvatnje pa sve do okoštavanja sjemenki.

Alga plus je vrhunsko gnojivo dobiveno fermentacijom, koje osim ekstrakta algične kiseline sadrži 18% kalija koji je iznimno važan u metabolizmu svake biljke, pogotovo plodovite.
Green code je proizvod koji je najveću snagu pokazao upravo u ovakvoj nepovoljnoj godini , kada je stvaranje klorofila otežano i kada biljka ne napreduju željenim intenzitetom. Svojim bogatim sastavom aminokiselina, biljnih hormona i mikroelemenata Green code pozitivno djeluje na rast stanica i biljka neovisno o vremenskim uvjetima.

Daljnja tretiranja dušikom i borom početkom cvatnje omogućuju dobro formiranje cvjetova, pospješuje se oplodnja, zametanje plodova i smanjuje se morfološki sterilitet. Biološka aktivnost bora vezana je uz metabolitičke procese poput transporta šećera i razvoja novog biljnog tkiva.

Za više detalja obratite se na bioinput@bioinput.hr.

 

Iz časopisa Maslinar dvobroj 58/59, lipanj/kolovoz 2019.

Previous
Next
Previous
Next