Predstavljamo strane sorte | Arauco – jedinstvena argentinska sorta

Toma Makjanić predstavlja jedinu argentinsku autohtonu sortu maslina, otpornu na sušu i posolicu

Španjolska kolonizacija Južne Amerike, točnije Argentine, započela je početkom 16. stoljeća. U to vrijeme, Španjolci su sa sobom donijeli različite sorte masline koje su potom posadili i započeli sa uzgojem maslina u Argentini. Kao najstariji dokaz tome spominju se Don Antonio de Ribera koji je donio masline iz Seville i Don Francisco de Aguirre 1562. godine u provinciji La Rioja, a unikatna klima i tlo u Argentini su se pokazali izvanrednim za uzgoj ove mediteranske kulture.

Nova sorta

Od maslina koje su Španjolci sa sobom donijeli tijekom godina se razvila nova sorta, nastala u divljini spontanim križanjem.
Ta jedinstvena novonastala sorta masline je prva autohtona američka maslina, nastala klijanjem. Radi se o posebnoj sorti koja ima izvanredan omjer pulpe i koštice, a sastoji se od 6 dijelova mesa za jednu košticu. Ova nova američka, točnije argentinska, sorta masline je tada predstavljena kao nešto fenomenalno i sasvim novo u svijetu maslinarstva.

Uzgoj ove masline procvjetao je do te mjere da je španjolski kralj Karlo III. u 18. stoljeću, iz straha od daljnje reprodukcije konkurentne sorte i od straha za tržište maslinovog ulja, naredio da se posijeku sva stabla maslina u Argentini, Čileu i Peru.

Ovo je mogao biti kraj uzgoja maslina u Argentini, ali su tamošnji maslinari tražili od kralja da im dozvoli barem jedno, dva stabla za osobne potrebe. Nije poznato da li su postigli uspjeh u tome jer iz tog vremena nema starih maslina osim jedne. Legenda kaže da je ta jedna maslina, smještena u Araucu, u pokrajini La Rioja, spašena od sjekire zahvaljujući gospodji Expectación Fuentes de Ávila na njezinoj farmi u Aimogasti. To je jedina maslina sorte Arauco koja je preživjela sječu koju je naredio Karlo III. .

„Olivo Cuatricentenario“ je proglašena nacionalnim povijesnim spomenikom 1980. Pretpostavlja se da ju je posadio španjolski kolonizator Don Pedro de Alvarada sredinom 17. stoljeća. U Peruu ovu sortu nazivaju Criolla, a u Čileu Azapa.

Uzgaja se najviše u Argentini i nije raširena u ostatku svijeta. Svrstava se u sorte dvostruke namjene. Stablo je srednje do jake bujnosti, ovisno o području uzgoja. Krošnja je otvorena i osnovne grane rastu koso prema gore dok su sekundarne i rodne grane nagnute prema dolje što Araucu daju izgled „vrbe“.

Ulomak teksta iz 69. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next