Preporuka maslinarima na području Primorsko-goranske županije

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Iz Savjetodavne službe stiže obavijest da intenziviran let maslinine muhe (Bactrocera oleae)  koji je od prošlo tjednog niskog intenziteta na cijelom području sada već srednjeg i ponegdje i višeg intenziteta. Preporučamo maslinarima da u nasade objese žute ljepljive ploče, a poželjno je i PROCJENJIVATI ZARAZU PLODA (pregled 100 plodova).

Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od 2 muhe tjedno na običnoj žutoj ploči i/ili 5 % napadnutih plodova (jaje+ ličinka).

Kurativno tretiranje (tretiranje širom) opravdano je kod 10-15% napadnutih plodova (jaje+ličinka) i/ili pojave maslininog svrdlaša (Caenorhinus cribripennis).

U nasadima u kojim do sada nisu povođene mjere zaštite preporučamo da se to učini što prije radi suzbijanja maslinine muhe, maslininog svrdlaša i/ili maslininog tripsa!!!

Iako je najosjetljivije vrijeme napada maslininog svrdlaša i opadanje plodova iza nas, zbog visoke populacije štetnika, posebice na području otoka Cresa, u dijelu i otoka Krka, šteta još može biti!

U nasadima napadnutim maslininim tripsom (Liothrips oleae) preporučamo što prije obaviti potrebno usmjereno tretiranje. Kritični broj je 10% napadnutih izboja ili utvrđena prisutnost metodom otresanja 5 jedinki na 1 metar kvadratni bijele površine.

Maslinare upućujemo na REDOVITIJE preglede nasada i PROVOĐENJE potrebnih agrotehničkih mjera kao i PROVOĐENJE potrebnih mjera zaštite!!!!

Za preglede nasada, dodatne informacije i pojašnjenja molimo obratiti se kroz sustav individualnih savjetovanja.

 

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.

e-mail: karmen.karlic@mps.hr

 

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!