Preporuka maslinarima na području Splitsko-dalmatinske županije

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Iz Savjetodavne službe stiže obavijest maslinarima da su obilaskom maslinika na području županijeutvrđene velike različitosti u kondiciji plodova maslina, od jako smežuranih plodova koji pate od suše pa do velikih i krupnih plodova bez ikakvih naznaka nedostataka vlage,ovisno o lokalitetu i količini kiše u prethodnom razdoblju.

Pregledom plodova u do sada tretiranim maslinicima nisu pronađene žive ličinke niti kukuljice, te je i populacija maslinine muhe slabijeg intenziteta, dok je su  netretiranim nasadima  koji ne pate od suše pronađene žive ličinke maslinine muhe, što može rezultirati pojavom intenzivnijeg leta i mogućim infekcijama.

Preporučuje se pregled žutih ljepljivih ploča i pregled plodova te bi trebalo s većom pozornosti pregledati maslinike koji imaju krupni plod bez naznaka nedostatka vlage, u okućnicama, koji su u blizini voda ili imaju sustav za navodnjavanje.

Izbor mjera zaštite protiv maslinine muhe ovisi o prethodno provođenim mjerama zaštite, planiranom vremenu berbe, kondiciji i izgledu ploda (krupni plodovi koji ne pate od suše su povoljniji za odlaganje jaja).

Izbor mjera zaštite ovisi o konkretnom stanju u masliniku, a može se nastaviti s primjenom metode mamaca ili tretirati cijeli nasad.

Ako se uspostavi 5% zaraženih plodova, preporučuje se organizirana primjena tzv. „preventivne metode“  uporabom zatrovanih mamaca, tj. tretiranje dijelova krošnje.

Kurativna je metoda (tretman cijele krošnje) opravdana u slučaju jačega napada muhe (10 – 15% aktivnih uboda) uporabom dozvoljenih pripravaka.

Kod izbora pripravka valja dati prednost pripravcima s kraćom karencom!

 

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!