Preporuke Ministarstva poljoprivrede za maslinare, proizvođače koštičavog i jezgričavog voća

Iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju voćare, kako valja zaštititi koštičave voćne vrste (breskva, nektarina, marelica, višnja, trešnja, šljiva) prije stadija kretanja vegetacije. Rezidba je u tijeku pa se nakon nje preporuča zimska zaštita s jednim od dozvoljenih bakrenih pripravaka. Posebno je važna kvaliteta prskanja pa je stoga voćke potrebno za mirna vremena dobro „okupati“ sa svih strana, uz pojačani utrošak škropiva, jer uzročnici bolesti i štetnika prezimljuju na kori, granama i u pukotinama kore. 

Kod koštičavih voćaka, primjerice breskve i nektarine, najvažnije je suzbiti bolest koja prezimljuje ispod ljuskica pupova – kovrčavost lista (Taphrina deformans), nadalje i kod drugih koštičavih vrsta bitno je preventivno djelovati protiv bolesti paleži cvijeta i rodnih mladica (Monilnia laxa), šupljikavost lista (Stigmina carpophilla), bakterijskoga raka koštičavoga voća (Pseudomonas sp.), kao i protiv bolesti rogača šljive (Taphrina pruni).

Pripravci na osnovi bakra smiju se koristiti samo do otvaranja pupova, kako ne bi došlo do fitotoksičnosti! Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Iz Ministarstva upozoravaju na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Rezidbe maslina su u tijeku. Upozoravamo maslinare, kako je nužno nakon obavljene rezidbe tretirati nasad s jednim od bakrenih pripravaka, a protiv uzročnika bolesti paunovoga oka (Spilocea oleagina) i raka masline (Pseudomonas savastanoi Smith.).

Ako u masliniku ima problema sa štitastim ušima (pojava čađavice), napose s maslinovim medićem (Saissetia oleae), tada bakrenom pripravku valja dodati i jedno od mineralnih ulja za zimsku zaštitu – Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstava za zaštitu bilja! Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Nakon proteklog perioda s prilično niskim temperaturama, zadnjih dana bilježimo nešto više vrijednosti pa je vrijeme i za provedbu zimske zaštite. Preporuča se obaviti zaštitu nasada s jednim od bakrenih pripravaka. Odabrano sredstvo valja uporabiti za mirna vremena uz pojačani utrošak škropiva – „plavo kupanje“.

Navedena je preporuka između ostaloga vrlo značajna za preveniranje ekonomski najznačajnije bolesti – krastavosti jabuke ( Venturia inaequalis ).

Također preporučuje se obaviti pregled voćaka na prezimljujuće oblike ekonomski najznačajnijih štetnika: crveni voćni pauk (Panonychus ulmi), lisne uši (Aphididae)), štitaste uši (Coccidae), savijači pupova i pokožice ploda, te moljac kružnih mina (Leucoptera malifoliella).

Ovisno o intenzitetu populacije navedenih štetnika po potrebi navedenim bakrenim pripravcima valja dodati i jedno od mineralnih ulja za zimsku zaštitu – Bijelo ulje ili Mineralno svijetlo ulje.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na mrežnim stranicama. Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Iz Ministarstva upozoravaju na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Previous slide
Next slide