RAČUNAMO LI SVOJ RAD

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kolumnist Maslinara Sinaj Bulimbašić ističe kako je proizvodnja maslinova ulja danas u Hrvatskoj potpuno neisplativa, ako bi maslinari računali svoj rad

Hrvatski maslinari bi što prije trebali zaboraviti ovogodišnju sezonu, a kako u konobama još uvijek ima prošlogodišnjeg neprodanog ulja, valja nam zahvaliti dragom Bogu što nas je riješio velike brige oko ovogodišnjeg plasmana ulja. Znajući da su klimatske promjene učinile svoje, jasno je da se maslina ne može tako lako, jednim klikom, prebaciti na novonastale uvjete.

Skupa proizvodnja

A ako i kad prebrodimo sve te nove vremenske nepogode, javljaju se problemi s prodajom ulja. Skoro su se svi maslinari preorijentirali na brzu preradu nakon ranog branja plodova, ulje se prerađuje u modernim centrifugalnim presama i čuva u kvalitetnim inox posudama… Tako da sve više imamo najkvalitetnijeg maslinovog ulja domaće proizvodnje. Ipak, ulaskom u EU dozvolili smo uvoz manje kvalitetnog, upitno kvalitetnog maslinovog ulja iz drugih europskih zemalja, ali i onih regija koje nisu u EU i sve to po znatno nižim cijenama.

A kada smo kod cijena, po tko zna koji put pitam, tko može prodavati ekstra djevičansko maslinovo ulje (tako se deklarira na policama u gotovo svim trgovačkim lancima) po cijeni nižoj od trideset kuna?

Više u časopisu Maslinar broj 55, prosinac 2018.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!