RADOVI U MASLINIKU | Mogu li tresači dovesti do raka masline

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Marin Krapac piše o oštećenjima koja tresači stvaraju na plodovima maslina te o najnovijim istraživanjima kojima se to nastoji spriječiti

Berba plodova maslina je zahvat koji zahtijeva, uz rezidbu, najviše ljudskog rada te je zbog toga i ekonomski najzahtjevniji zahvat na koji odlazi 40-60 posto troškova ukupne maslinarske proizvodnje. Razvoj tehnologije te primjena rezultata istraživanja doprinose da ovaj radno intenzivni zahvat bude brži, jednostavniji i jeftiniji.

Jeftinija berba

Posljednjih se godina u našim maslinicima često može čuti zvuk električnih ili hidrauličkih, traktorskih ili ručnih tresača maslina koji uvelike ubrzavaju berbu, a time je čine i jeftinijom. No, primjena tresača, posebice onih koji imaju tzv. češljeve na biljnom tkivu, granama i listovima, dovodi do mikro i makrooštećenja, koja omogućavaju ulazak bakterije Pseudomonas savastanoi u biljno tkivo i pojavu bolesti raka masline.

Osim što udarci po granama utječu na pojavu raka, udarci po plodovima oštećuju kožicu i pulpu (meso) ploda. Stupanj intenziteta mehaničkih oštećenja na plodovima maslina uzrokovanih tresačima maslina ovisi o zrelosti ploda, sorti te broju i jačini udaraca zupcima tresača.

Kožica zrelijih plodova je tanja, a tkivo mekše, pa su i mehanička oštećenja zrelijih plodova izraženija. Oštećeni plodovi podložniji su kvarenju, odnosno moguća je pojava i razvoj mana u uljima dobivenim iz takvih plodova. Razvoj mana još je izraženiji ukoliko zreli i oštećeni plodovi čekaju na preradu više dana.

Tijekom dozrijevanja u plodovima se smanjuje udio fenola, spojeva koji imaju antioksidativna svojstva te usporavaju oksidacijske procese koji se ulaskom kisika odvijaju u oštećenim plodovima maslina. Zbog toga su zreliji plodovi maslina, odnosno ulje u pulpi ploda, uslijed nižeg udjela fenolnih spojeva, podložnije oksidacijskim procesima i kvarenju.

Teže odvajanje

Plodovi nekih sorata, poput Karbonace i Moražole, vrlo se teško odvajaju od peteljke te je potrebno više puta proći tresačem po istome mjestu kako bi plod otpao sa stabla. Zbog toga su oštećenja na plodovima i granama izraženija, a kako bi se pospješilo odvajanje ploda od peteljke istražuje se primjena biljnih hormona poput etilena te drugih preparata koji pospješuju razvoj separacijskog sloja između ploda i peteljke te opadanje plodova.

Ulomak teksta iz 72. broja časopisa Maslinar

Naručite časopis!

Previous
Next
Previous
Next