Radovi | Zašto je važno pregledavanje maslinika?

Dr.sc. Marin Krapac ističe važnost pregleda maslinika, posebno nakon oštre zime, jer će s dolaskom toplijih dana nagrnuti štetnici

Niske zimske temperature ponegdje su nepovoljno djelovale na masline i uzrokovale značajnije štete uslijed smrzavanja, no njihov pozitivan utjecaj očituje se u smanjenju populacija štetnika zbog povećanog ugibanja.

S dolaskom proljeća i porastom temperatura tla i zraka, štetnici koji su u stadiju jaja, kukuljice, ličinke ili odraslog kukca (imaga) preživjeli zimski period počinju se hraniti na maslinama, čineći štetu, te razmnožavati se stvarajući nove generacije.

Korist interneta

Pregledavanje (monitoring) maslinika vrlo je važan korak u borbi protiv štetnika, ali da bismo neprijatelja protiv kojeg se borimo mogli pobijediti najprije ga moramo upoznati. U tome nam pomaže znanje, iskustvo, dostupna literatura i internet.

Ako želimo pretraživati internet i stranu literaturu, korisno je znati latinski naziv štetnika ili uzročnika bolesti, jer je on jedinstven u cijelome svijetu npr. maslinina muha (Bactrocera oleae Gmel.), maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis Desbr.) ili maslinin moljac (Prays oleae Bern.).

Kada krećemo u maslinik, korisno je ponijeti povećalo ili lupu koje će nam pomoći prilikom pregleda maslininih vegetativnih (korijen, guka, deblo, grane i listovi) i generativnih (cvjetovi i plodovi) organa, jer sićušna jajašca, neke ličinke ili odrasle kukce vrlo teško možemo uočiti bez korištenja lupe.

Pojedini maslinari, kakvih je na sreću sve manje, misle da je u maslinarskoj proizvodnji masline dovoljno obići dva puta godišnje kada beremo i režemo, a neki oba agrotehnička zahvata, berbu i rezidbu, obave odjednom. No, ukoliko na svojim maslinama žele ubrati plodove i od njih dobiti ekstradjevičansko maslinovo ulje, onda bi u maslinik ipak trebali češće zalaziti.

Zbog čega je pregledavanje maslinika važno? Zbog toga da bismo znali koji nam je štetnik prisutan u masliniku, zbog pravovremene reakcije i suzbijanja štetnika dok se njegova populacija nije povećala i zbog toga da nam štetnik ne počini štetu koja će značajnije utjecati na rast i rodnost stabala maslina ili kvalitetu maslinovog ulja.

Prisutnost štetnika moguće je uočiti i na temelju oštećenja na maslinama pa je tako poznato da se ličinka jasminovog moljca (Margaronia (Palpita) unionalis Hübn.) hrani mladim listovima na vrhu izboja, što predstavlja problem u mladim maslinicima, jer otežava formiranje uzgojnog oblika.

Iz 45. broja časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide