Sada treba zaštititi masline od buhe i tripsa

Maslinina buha

Ovog štetnika stručnjaci uglavnom poznaju (iako i tu ima iznimaka) no na terenu je primjetno da ga maslinari često uopće ne poznaju. U proljeće i ljeto mogu se vidjeti bijele pamučaste prevlake koje su nakupljene na vršnom lišću grančice ili oko plodova. Često se mogu javiti i u većoj mjeri pa obuhvatiti i veći dio stabla. Radi se o malom kukcu pod imenom maslinova buha.

Ako se razmakne pamučasta prevlaka unutar tih nakupina, može se primijetiti mali kukac s krilima veličine 1 – 2 mm. Štetnik siše mlade izboje, cvatove, lišće i plodove masline. Ujedno izlučuje i velike količine medne rose. Time prvenstveno slabi stablo, grane su prekrivene bijelim prevlakama te je i fotosintetska aktivnost slabija, kao i vegetativni porast. Na mednu rosu gotovo obvezatno se naseli gljiva čađavica, stabla su vrlo neugledna, a plodovi nečisti i slabo razvijeni.

Suzbijanje često nije potrebno, ili se štetnik suzbija prskanjem drugih štetnika, primjerice maslinovog moljca. Međutim, ako se pojavi u većoj mjeri, tada je prva mjera rezidba zaraženih izboja. Ako na izboju ima cvatova koji su zaraženi, tada ovo i nije dobra mjera jer ćemo odstraniti i budući urod.

U tom slučaju treba pristupiti prskanju i to jednim od sistemičnih insekticida, primjerice dimetoat ili neki od preparata na bazi neonikotinoida koji bi zasigurno djelovali, ali treba opet napomenuti da zasad na maslini nemaju registraciju.

Često maslinari misle da će ovog štetnika riješiti kontaktnim insekticidima, (pireotroidi), međutim štetnik je dobro skriven i zaštićen u pamučastoj prevlaki i samo sistemični insekticid može ga suzbiti.

Ovo se obično provodi u dva roka kombinirajući zaštitu protiv maslinovog moljca:

početkom cvatnje (sredina ili kraj svibnja) i kada je plod veličine 1 – 3 mm, dakle upravo u lipnju.

U prvim fazama pojave u stadiju mladih ličinki potencijalnu primjenu mogao bi imati i insekticid na osnovu piretrina, no ovo bi u našim uvjetima trebalo i ispitati.

 

Maslinin trips

Simptome koje izaziva ovaj štetnik često ne prepoznaju niti stručnjaci. U proljeće i početkom ljeta (svibanj, lipanj) na grančicama vide se deformirani, iskrivljeni, uvijeni i izobličeni listovi. Za vrijeme ljetnih vrućina ovo se više ne pojavljuje jer štetnik ulazi u svojevrsnu pauzu, te može opet postati aktivan krajem ljeta uz opetovanu pojavu simptoma. Stoga je čest slučaj da se u jesen vide grane koje na sredini imaju deformirane listova dok su vršni listovi opet zdravi.

Uzročnik je maleni kukac – trips ili resičar koji se proširio upravo zbog pretjerane i nekontrolirane primjene kemijskih sredstava za zaštitu bilja koja su širokog spektra (već spomenuti piretroidi!) koja su u velikoj mjeri uništavala i prirodne neprijatelje. Štetnik siše lišće koje se uslijed toga deformira. Kukac se golim okom praktički i ne može vidjeti pa s obzirom da uzročnik simptoma nije vidljiv, štete se često pripisuju posolici, nedostatku hranjiva, štetama od herbicida i sl. Zapravo je riječ o maslininom resičaru ili tripsu. U pravilu ga zaista nije potrebno suzbijati.

Štetnik se može loviti i registrirati na žutim ili plavim ljepljivim pločama, a ako bi se pojavio u većoj mjeri, od ekološki prihvatljivijih sredstava, spomenuto sredstvo na osnovi piretrina moglo bi dati rezultata. Stablo treba dobro okupati i po mogućnosti prskati u večernjim satima radi fotolabilnosti. No, najčešće uobičajena sredstva usmjerena protiv drugih štetnika masline ovog štetnika dobro drže pod kontrolom.

Iz 34. broja časopisa Maslinar.

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku 

 

Previous slide
Next slide