SAMO POZITIVNO Trebamo više tetošiti maslinu

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija pred još jednu slabu berbu poručuje kako trebamo manje musti maslinu, a više je tetošiti

Nalazimo se pred berbom koja će mnoge ostaviti bez osmjeha na licu. Nisu samo proizvođači u pitanju već čitav proizvodni lanac, od berača koji će raditi manje dana, od uljara koje će preraditi puno manje ploda, od maslinara koji će imati vrlo malo ulja i kupaca kojima je pametnije da dobro ulje ili ulje koje najviše vole kupe odmah sada nakon berbe prije nego nestane. Jer maslina je ove godine malo. Agronomi će znati bolje pojasniti nastalu situaciju, ali ono što čujem s terena nije nimalo utješno, mnogi neće ni krenuti u berbu, za ovo malo plodova ne isplati se ni mreže rastezati.

Svi imaju problema

Nismo samo mi u problemima, svatko ima svoje, pa tako i Italija čiji su jug, gdje se nalazi većina nasada, ljetos zahvatili požari i suša što će utjecati na ovogodišnju proizvodnju. Španjolski poljoprivrednici u pokrajini Kataloniji i u središnjim predjelima zemlje pretrpjeli su u siječnju ogromne štete kada se na to područje obrušila oluja Filomena s velikom količinom oborina i snijega. Procjenjuje se da je oštećeno 46 tisuća hektara maslinika, neki će proizvođači imati pad od 80 posto. Šteta iz siječnja tek sada dolazi na naplatu kada grane koje je hladnoća oštetila duboko ispod površine, pucaju pod teretom ploda i lome se zauvijek. To je šteta koja će imati dugotrajne posljedice.

Grčka je također zatražila pomoć od Vijeće Europske unije jer smanjeni prinosi ove godine dostižu čak pad od 70 do 90 posto uobičajene proizvodnje. Kako su izvijestili, proljetni mraz i niske temperature početkom godine, visoke temperature u svibnju i lipnju te toplinski udari te požari poklopili su se s posebno osjetljivim stadijima u nastanku i dozrijevanju ploda.

Masline su prvo ostale bez cvjetova, a ono malo oplođenih cvjetova što je izraslo u masline, stablo je pod udarom suše i visokih temperatura odbacilo. To se odnosi na uljne sorte i na stolne masline. Mnoge grčke regije ovise o proizvodnji stolnih maslina, čitave obitelji su zaposlene u tom sektoru i to će sigurno predstavljati ogroman teret za njihovu egzistenciju. Posljedice ćemo najvjerojatnije vidjeti u obliku cijena tih proizvoda.

 

Ulomak teksta iz 72. broja časopisa Maslinar

Naručite časopis!

Previous
Next
Previous
Next