Savjeti/ Pripazite kako čuvate maslinovo ulje

Nedavno smo pisali o najboljoj ambalaži za čuvanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja u kojoj ono može zadržati svu svoju kvalitetu.

Ali nismo napisali što se događa ako se ulje ne čuva u najboljoj mogućoj ambalaži, odnosno kad se radi o malim količinama, u tamnim staklenim bocama.

Dakle, evo koje se mane mogu dogoditi kod ulja, a koje nastaju zbog lošeg čuvanja:

Užeglost – izražen autooksidacijski proces, koji uzrokuje dugotrajni dodir ulja sa zrakom, svjetlom i toplinom. Taj defekt osjeća se mirisom i okusom kao osjećaj rankitljivosti.

Po talogu – svojstven defekt maslinovih ulja kod kojih talog dovodi do nepoželjne anaerobne fermentacije, a osjeća se mirisom i okusom, potrebna brža dekantacija.

Po trulom – naglašeni defekt po talogu.

Octikavost – defekt dobiven tijekom produljenog čuvanja maslina u neadekvatnim uvjetima.

Po krastavcu – defekt koji nastaje u nedovoljno hermetički zatvorenim ambalažama, kada se drži predugo na skladištenju u limenkama. Osjeća se mirisom i okusom.

Eto – da ne bude nismo znali, ponovimo još jednom:

Duže čuvanje maslinova ulja u plastičnoj ambalaži i u kamenicama dovodi do nepoželjnih senzornih svojstava (po talogu, octikavo, užeglo i dr.). Plastika pruža nepotpunu zaštitu od kisika, vodene pare i svjetlosti, a ima i mogućnost otpuštanja pojedinih spojeva u ulje i obrnuto. Tako skladišteno ulje upitne je kvalitete.

Iako se kamenice mogu svrstati u svojevrsno kulturno blago Mediterana, koje ponekad izvedbom zadivljuju, u njima nije moguće odvajanje taloga od ulja, stalnim otvaranjem kontakt s kisikom je neizbježan, a čišćenje je vrlo teško. Stoga ih treba izbjegavati za pohranjivanje ulja.

Ako se radi o dobivenim malim količinama maslinova ulja, preporučuje se njegovo čuvanje u tamnim staklenim bocama, što manjeg volumena, kako bi prazan prostor iznad ulja koji se stvara svakodnevnom potrošnjom bio što manji, radi manje kisika, koji nužno dovodi do neželjenih oksidacijskih procesa u ulju.

Staklo, kao visoko inertan materijal, ne upija niti otpušta bilo kakve mirise, lako se čisti, pruža potpunu zaštitu od kisika, ali ne i od svijetlosti pa se preporučuje tamnije obojeno staklo (crno, tamnozeleno ili smeđe), koje apsorbira ultraljubičastu svjetlost.

 

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku 

Previous slide
Next slide