Savjeti stručnjaka | Čajevima i glinom protiv štetnika i bolesti

Potaknut ukidanjem dozvola za veliki broj kemijskih sredstava, dr. sc. Kristijan Franin piše o ekološkim načinima borbe protiv paunovog oka, raka masline i drugih bolesti i nametnika

Za sve one koji se bave uzgojem maslina, početak ljeta, ali i cijelo ljetno razdoblje, obično je vezano uz najznačajnije štetnike masline. To su maslinina muha i maslinin moljac.

Kemijska zaštita od navedenih štetnika se dugi niz godina manje ili više uspješno obavljala korištenjem različitih pripravaka na bazi dimetoata. U tu skupinu ulaze svima dobro poznati Chromgor, Rogor, Calinogor itd. Dimetoatu je ukinuta dozvola, pa je upotreba ovih sredstava moguća samo do 30. lipnja 2020. Brojni maslinari uzdali su se u njihovu učinkovitost te primjenom istih spašavali prinos. Integrirani proizvođači očito će u ovom slučaju trebati potražiti adekvatnu zamjenu, ukoliko uopće postoji.

Ekološki proizvođači

Međutim, što je sa okolišno prihvatljivom poljoprivredom? Na koji način i pomoću kojih pomagala bitku sa nametnicima pokušavaju dobiti maslinari koji minimalno koriste kemiju ili je ne koriste uopće, kao npr. ekološki proizvođači? Ekološko maslinarstvo, poput ekološke poljoprivrede općenito, već dulje vrijeme diljem svijeta doživljava procvat. Međutim, postavlja se pitanje koliko je moguće proizvoditi u takvim uvjetima uslijed golemog pritiska biljnih nametnika.

Iskustva proizvođača su različita, od onih koji uz veliko ulaganje, edukaciju i enorman angažman opstaju, do onih koji su ovakav koncept proizvodnje brzo napustili. Ekološko maslinarstvo prilično je kompleksan pojam i obuhvaća brojne poslove od izbora i pripreme same površine za uzgoj, gnojidbe, sadnje do, naravno, zaštite. Iz tog razloga u ovom članku zadržat ćemo se samo u području ekološki prihvatljivije zaštite i kratko opisati neka sredstva koja je u tom slučaju moguće koristiti. Kada govorimo o kemijskoj zaštiti, sredstva općenito možemo podijeliti u dvije skupine: ona koja izravno ubijaju nametnike ili im onemogućuju razvoj i ona koja na određeni način pomažu biljkama da se same izbore za opstanak.

Pročitajte članak Ekološki suzbijte maslininu muhu.

Skraćena verzija teksta objavljenog u 64. broju časopisa Maslinar.

Previous slide
Next slide