Savjeti stručnjaka | Kako pregledati masline za vrijeme rezidbe?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
mlade ženke maslininog mediča

Pročitajte savjete našeg stručnog suradnika dr.sc. Josipa Ražova o pregledu maslina za vrijeme rezidbe.

Prilikom rezidbe u masliniku provodimo dosta vremena, te zbog prirode samog posla dosta detaljno moramo gledati vanjštinu i unutrašnjost krošnje. Zato je ovo ujedno i prilika za zdravstveni pregled stabala. Što možemo uočiti prilikom rezidbe? Prije svega, uklonit ćemo sve suhe grane, bilo da su polomljene ili su se osušile zbog nekog drugog razloga.

Granotoč

U slučaju da je granotoč, tada treba rezati do zdravog drva, dok više nema hodnika u granama, nadajući se da nije zahvatio i deblo

Medič, potkornjak i čađavica

mlade ženke maslininog mediča

U slučaju maslinovog mediča, potkornjaka i čađavice, grane na kojima su prisutni treba odrezati i odstraniti iz maslinika, i opet krošnju time prorijediti

Rak masline

U slučaju raka masline, takva stabla bi bilo dobro rezati na kraju, a alat obvezno dezinficirati otopinom benzojeve kiseline ili jačom otopinom bakrenog sredstva

Sušenje grana

Sušenje grane može nastati zbog više uzročnika, ali najčešći su bolest začepljenje provodnih snopova ili štetnik granotoč. U slučaju začepljenja provodnih snopova, sušenje najčešće zahvaća cijelo stablo, ali mi možemo rez provesti sve dok ne naiđemo na zdravo drvo, iako, ako je bolest uhvatila maha, tada najčešće cijelo stablo propada. Jasno se prepoznaje po tome što na presjeku grane ili debla vidimo crni prsten što je zapravo gljivica koja je provodne snopove prorasla i začepila.

U slučaju da je u pitanju granotoč, tada treba rezati do zdravog drva, dok više nema hodnika u granama, nadajući se da nije zahvatio i deblo. Ličinka granotoča može i ne mora biti u drvu, moguće je već prošla i faza kukuljenja i izišao je leptir. Ako je ličinka u drvu, tada ćemo je s odrezanim granama odstraniti.

Tijekom zime na krošnji možemo primijetiti i zarazu paunovim okom, maslinovim medičem, maslinovim potkornjakom, čađavicom ili rakom masline. U slučaju da je prisutna jača zaraza paunovim okom, tada krošnju jednostavno treba prorijediti i otvoriti put svjetlu i prozračnosti.

U slučaju maslinovog mediča, potkornjaka i čađavice, grane na kojima su prisutni treba odrezati i odstraniti iz maslinika, i opet krošnju time prorijediti. U slučaju mediča možemo procijeniti i kritičan broj, pa se tako kaže da treba pregledati stotinjak grančica od oko dvadesetak centimetara (Katalinić).

Spaliti i dezinficirati odrezane grane

Ako je na granama prosječno prisutno dva živa mediča, napad je slab. Ovakav napad ćemo riješiti samo dobrom rezidbom. Umjeren napad znači prisutnost dva do četiri živa mediča, jak napad znači prisutnost četiri do dvanaest živih mediča, te je napad vrlo jak ako je na grančicama prosječno prisutno više od dvanaest živih mediča.

U slučaju jakog i vrlo jakog napada, uz rezidbu biti će potrebno obratiti pažnju na medića i tijekom proljeća pa i ljeta, i provesti dodatna prskanja, osim zimskog. Ako na granama primijetimo simptome raka masline, tada je obvezno takve grane odrezati, ako ne i iskrčiti cijelo stablo ako je takvo stablo jako zahvaćeno.

Obvezno je potrebno u svim ovim slučajevima sve odrezane grane, radi bilo kojeg uzročnika iznijeti iz maslinika i spaliti, a ne ostaviti u masliniku ili na rubu. U slučaju prisutnosti raka masline, takva stabla bi bilo dobro rezati na kraju, a alat obvezno dezifnicirati otopinom benzojeve kiseline ili jačom otopinom bakrenog sredstva.

I na kraju, za sve štetočine vrijedi obvezna zaštita nakon rezidbe na način da stablo dobro oprskamo bakrenim sredstvom ili bakrenim sredstvom uz dodatak mineralnog ili biljnog ulja, ukoliko su prisutni i štetnici, poglavito maslinov medić.

Na ovaj način obavljamo i rezidbu, provodimo sanitarne mjere odstranjivanjem zaraženih dijelova stabla i držimo maslinik pod kontrolom.

 

Iz 32. broja časopisa Maslinar

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!