Štetnici u vrijeme cvatnje

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Kristijan Franin piše o štetnicima koji se javljaju u masliniku u vrijeme cvatnje te najboljoj zaštiti od njih

Period cvatnje masline je pred nama, a zajedno s njim i pojava nekih važnih nametnika koji u ovom razdoblju mogu izazvati značajnija oštećenja. Među njima je svakako ekonomski najvažniji maslinin moljac.

Maslinin moljac

Ovaj kukac najčešće prezimljuje kao gusjenica, a odrasli leptiri se u uvjetima našeg klimata obično pojavljuje krajem travnja i u svibnju. Iako je prema literaturnim podacima početak leta ovog kukca vezan uz sumu efektivnih temperatura, neki autori su dokazali da početak leta pojednih generacija bolje odgovara danima u godini i određenim fenofazama masline.

Prema tim podacima let odraslih oblika prestaje između 142. i 151. dana u godini, što se podudara s periodom kada je otvoreno otprilike 50 posto cvjetova pa sve do pune cvatnje. Ženka odlaže jaja na čaške zatvorenih cvjetova. Izlaskom iz jaja gusjenice se počinju hraniti, izgrizaju cvjetove i zapredaju ih pređom. Ličinke se nakon završenog razvoja kukulje u zapredenom cvijetu ili u tlu.

Stadij kukuljice traje od 6 do 20 dana, a zatim se pojavljuju leptiri druge generacije. Štete od cvjetne generacije manje su značajne pa se tretiranje obavlja jedino ako postoji opravdana potreba. Ipak, suzbijanje prve generacije se često provodi u cilju sprječavanja ili smanjivanja intenziteta napada iduće generacije. Za praćenje populacije se uglavnom koriste feromonske lovke. Kritični broj za tretiranje je 5 ulovljenih leptira po ferotrapu u jednom danu. Kod dnevnog ulova manjeg od 5 jedinki preporuča se obavljati vizualne preglede.

Ulomak teksta iz 33. broja časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide