SILMAX – novi maslinarski insekticid izvan skupina otrova

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

SILMAX EC NIJE REGISTRIRAN KAO SREDSTVO ZA ZAŠTITU BILJA, NEMA KARENCU I DOZVOLJEN JE ZA PRIMJENU U SVIM KULTURAMA, KAO I ZA AMATERSKU UPORABU.

U današnjem vremenu kada pokušavamo smanjiti upotrebu sredstava za zaštitu bilja, kada naši kupci očekuju maslinovo ulje bez ostataka pesticida, a s druge strane imamo malo registriranih insekticida u maslinarstvu i ograničenje broja prskanja u maslinicima, Silmax EC je odlična novost.

Silmax EC inovativan je proizvod koji fizičkim načinom djelovanja sprečava kretanje, hranjenje i širenje insekata. Izvrsne rezultate pokazao je kod primjene na lisne uši, grinje, štitaste uši (mediće) i tripse čije suzbijanje predstavlja sve veći problem.

U maslinarstvu ga koristimo za suzbijanje štitastih ušiju – maslininog medića, tripsa, te jaja i ličinki drugih štetnika u količini od 0,1% – 0,15 % (100 – 150 ml/100 litara vode). Izvrsno se miješa sa svim sredstvima za zaštitu bilja, a posebno s bakrenim fungicidom NEORAM. Zato SILMAX i NEORAM koristimo za takozvana plava prskanja u zimskom periodu

SILMAX temeljito prekriva štetnike stvarajući specifičnu strukturu u obliku trodimenzionalne polimerne mreže. Ta struktura imobilizira i guši štetnika blokirajući njegove tjelesne funkcije.

Silmax EC miješa se s fungicidom NEORAM WG i koristi za učinkovito zimsko prskanje (umjesto do sada korištenih mineralnih ulja). Koristi se 400g/100 litara vode NEORAMa i 150 ml/100 litara vode SILMAXa. Ova je kombinacija vrlo učinkovita, ali i cjenovno povoljnija. Prskati se može u prosincu, siječnju i veljači bez dodatnih ograničenja.

Štetnici na primjenu Silmaxa ne mogu razviti rezistentnost, zbog njegovog specifičnog mehanizma djelovanja. Silmax EC se  može upotrebljavati u gotovo svim kulturama u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

Iz novog broja Maslinara, br. 61.

Previous
Next
Previous
Next