SMJEŠTAJ PČELINJAKA U MASLINIKU

U ovome broju Sinaj Bulimbašić savjetuje gdje smjestiti pčelinjak u masliniku i napominje kako bi bilo idealno kada bi sa sjeverne strane pčelinjak bio zaštićen od vjetra.

Kada planiramo smjestiti pčelinjak, moramo voditi računa da to bude prostor koji će najmanje smetati uzgoju, posebno branju maslina, ali u isto vrijeme da to bude najoptimalniji prostor za život i razvoj pčela.

Sam položaj pčelinjaka trebalo bi da bude ravan teren ili terasasti, leto – vrata košnice treba biti okrenuto prema jugoistoku, ispod razgranatog stabla masline ili neke druge voćke u masliniku, kako bi ljeti imali hlad. Idealno bi bilo kada bi sa sjeverne strane pčelinjak bio zaštićen od vjetra, bilo nekim suhozidom ili gustim nasadom. Košnice moraju biti blago nagnute prema naprijed – letu, kako za vrijeme kiše ne bi voda ulazila u košnicu, a kad već govorimo o vodi, onda moramo osigurati i pojilo za pčele. Ipak je najvažnije je da naše pčele ne smetaju drugom, bilo da se radi susjednom zemljištu, uzgajivaču stoke ili seoskih putova, stoga je potreban razgovor i dogovor. Svaka košnica ima svoj temelj – podnicu na kojoj je izrezan ulaz – leto, koje je prilagođeno da u košnicu mogu ulaziti pčele, ali ne i veći insekti ili neke manje životinje, ovaj se otvor može smanjiti, ili pak potpuno zatvoriti. U ovom domu živi oko 30 000 pčela radilica, stotinjak trutova i samo jedna majka matica koja u idealnim uvjetima dnevno snese i 1 000 jajašaca. Broj pčela radilica i broj trutova nije uvijek isti što ovisi o pašnom periodu te o vremenskim i životnim uvjetima. Idealan tip košnica za smještaj u našim maslinicima je tzv. LR ili nešto manja konstrukcija košnice „LR-FARAR“, koja je lakša za rukovanje. Podnicu ćemo postaviti na podignuti temelj, kojeg možemo napraviti od kamena, betona, drva ili metala, kako ne bi bila direktno na zemlji. Na podnicu se stavlja prvi nastavak – sanduk sa deset okvira sa saćem, koje služi za dom matici – majki i njenim „služavkama“. U ovom prostoru – plodištem, oplođena matica nese jaja u rupice saća, koje prethodno pripreme njene služavke, ali i kasnije one se brinu o inkubiranju jajašca i njegovanju mladih ličinki i pčelica.

Više u časopisu Maslinar broj 57, travanj 2019.

Previous slide
Next slide