SOJINO I MASLINOVO SAVRŠEN SU PAR

Zašto Hrvatska još nije zabranila proizvodnju mješavina maslinovih ulja s drugim biljnim uljima za prodaju na domaćem tržištu, za razliku od Španjolske, Italije, Grčke i Portugala, koje time štite domaća maslinova ulja, pita se suradnica Maslinara dr. sc. Mirella Žanetić

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je biljno ulje koje ima posebna nutritivna i zdravstvena svojstva, te specifični miris, okus i aromu. Od ostalih biljnih ulja razlikuje se po povoljnom sastavu masnih kiselina, posebno visokom udjelu jednostruko nezasićene oleinske kiseline, umjerenom udjelu zasićenim masnih kiselina te optimalnom udjelu esencijalnih masnih kiselina (linolna i linolenska). Sadrži i značajan udjel prirodnih antioksidansa koji štite od kvarenja samo ulje, a isto tako i u ljudskom organizmu sprječava nastajanje opasnih slobodnih radikala (sprječava starenje stanica.

Zbog svega navedenog jasno je zašto je ekstra djevičansko maslinovo ulje skup proizvod i njegova visoka cijena često je razlog pokušaja patvorenja, tj. miješanja (blendiranja) s nekim drugim biljnim uljem. Pojava ovakvih uljnih mješavina na tržištu ulja je česta, a istovremeno je teško dokazati što se zaista nalazi u mješavini. Djevičanska maslinova ulja najčešće miješaju se s drugim kategorijama maslinovih ulja (rafinirano maslinovo ulje, ulje komine maslina) ili s nekim drugim jeftinijim biljnim uljem (suncokretovo ulje, ulje uljane repice  i sl.). Svakako bi mješavina ulja i njen sastav trebao biti istaknut na deklaraciji, što najčešće nije slučaj budući da se mješavinama obično nastoji patvoriti neko djevičansko maslinovo ulje.

Česte su mješavine maslinovog ulja s jeftinim uljem lješnjaka koje je prilično teško i skupo detektirati u mješavini pa su ovakve prevare dosta česte i financijski isplative. Moguće su i mješavine ulja s malim udjelom polifenola s uljima koja imaju visoki udjel ovih spojeva kako bi se povećao rok trajanja proizvoda. U svakom slučaju bilo koja mješavina ulja čiji stvarni sastav nije naveden na etiketi ili deklaraciji predstavlja patvoreni proizvod i prevaru  potrošača.

Više u časopisu Maslinar broj 28, lipanj 2014.

Previous slide
Next slide