Sok od šipka je pun vitamina i minerala

Kora stabla i grana, kožica unutar ploda, kao i korijen sadrže tri vrste alkaloida i oko 25 posto tanina, koji su u određenoj mjeri otrovni, mogu izazvati vrtoglavicu i povraćanje, stoga šipak valja koristiti uz preporuku liječnika. Po nekim autorima dobar je za poboljšanje rada srca, dok je općenito prihvaćen kao sredstvo protiv crijevnih parazita, a ima i antibakterijska svojstva.

Zbog bogatstva minerala i vitamina, preporučuje se sok od šipka za jačanje organizma, posebno djeci. Na Braču su poznati sokovi koji se rade ukuhavanjem ljekovitih trava i šećera, a u koje se obvezno dodaju sjemenke šipka.

Obično ljubiteljima šipka najviše problema zadaje odvajanje sjemenki od kore i pokožice, a da ih pri tome ne zgnječe. Pa evo jednostavnog rješenja: šipak poprečno prerežemo na dvije polovice (suprotno od uzdužnog reza jabuke), jednu polovicu uzmemo u lijevi dlan i razrezanu stranu okrenemo prema dolje. Ruku sa šipkom stavimo u plastičnu vrećicu da ne prska i desnom rukom tupim predmetom (npr. žlicom) tuckamo po kori. Sjemenke će od udaraca jednostavno ispadati neoštećene iz kore, a plastična će vrećica spriječiti prskanje.

Nažalost, u Dalmaciji su rijetke čak i mini plantaže šipka, otkupa nema, a ni proizvodnje sokova, marmelade, džema… Posebno što bi svakako trebalo obnoviti jest proizvodnja soka «granatine», istina nije naš izvorni proizvod, mi smo ga kopirali od Talijana, ali za razliku od njih mi smo ga radili s dodatkom kupina, pa je bio kvalitetniji i ukusniji.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar.

NARUČI OVDJE!

Previous slide
Next slide