Sorta jabučica rađa u grozdovima

U ovome broju predstavljamo Jabučicu, sortu koja uglavnom raste po širini i to nekoliko metara.

Jabučica je sorta koja se uvijek uzgaja na otoku Krku uglavnom oko mjesta Krk, a rijetka stabla ove sorte mogu se naći u zapuštenim starim maslinicima. Ostali nazivi su joj Krčka jabučica, Grozdasta jabučica i Grapalosa.

Niska stabla

Stabla ove sorte su niska, polegnuta, najviše do dva metra visine, što je rezultat prilagodbe na jake vjetrove, na koje je osjetljiva, te se uglavnom sadila na zaštićenim terenima u zavjetrini brda ili u docima. Krošnja joj je okruglog oblika, bogata lišćem, a kratke rodne grančice rastu pod kutom od oko 40 stupnjeva i lagano su obješene prema tlu. Nije joj potrebno skraćivanje – rezidba po visini, jer uglavnom raste u širinu i po nekoliko metara. Više je osjetljiva na gljivične bolesti, a manje na štetnike masline.

List je vrlo malen, asimetričan, od dna prema vrhu je proširen, a na samom vrhu je zakrivljen u obliku kljuna. Peteljka je kratka i čvrsta, dok je boja lica intenzivnozelene, a naličja svijetlozelene boje. Prosječna dužina je 5,5 cm, a širina oko 1,6 cm. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do svibnja, polen nije obilan, te kao stranooplodna sorta traži pomoć oprašivača, najčešće Oblice i Slatke, ali i drugih sorti u masliniku. Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 180 dana.

 

Iz novog broja Maslinara, br. 60.

Previous slide
Next slide