Sorta masline koja raste kod sela Gajana

U ovome broju predstavljamo staru istarsku sortu Gajanku koja najčešće raste kod sela Gajana, a drugi nazivi su joj Žižula, Jujubica I Zizindura

Gajanka, Žižula, Jujubica, Zizindura sorta je koja se nalazi na sortnoj listi maslina Republike Hrvatske. To je stara istarska sorta, nažalost malobrojna i nalazi se kao pojedinačno stablo u maslinicima jugozapadnog dijela Istre, posebno kod sela Gajana.

Hrapava kora

Ime, ali i sinonime je dobila po obliku ploda koji naliči na mediteransku voćku Žižulu. Stablo je snažnog i bujnog rasta, djeluje masivno, s jako hrapavom korom, krošnja je široka s jakim i robusnim skeletnim granama svijetlozelene boje. Grane su duge, čvrste, zakrivljene i lagano povijene, dok su rodne grančice guste, duge, gipke i elastične. Osjetljiva je na niske temperature, što je i razlog da je opstala isključivo u zaštićenim sredinama, nije osjetljiva na većinu bolesti i štetnike masline.

List je kopljastog oblika, izuzetno dug i tanak, svijetlozelene do zeleno-sive boje, dužine oko 9 cm, a širine oko 1,5 cm. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, resu razvija od ožujka do svibnja, dobri su joj oprašivači sve domaće sorte, a posebno Buža i Leccino, a vrijeme od cvatnje do berbe prođe za oko 185 dana.

Plod je bačvastog, simetričnog oblika, srednje veličine, koji sliči plodu Žižule. U optimalnoj fazi zrelosti zeleno-žute je boje, a samo rijetki plodovi dobiju roza boju na osunčanoj strani. Dužina ploda u prosjeku je oko 2,1 cm, širina 1,7, težina oko 3 grama, dok je randman ulja u plodu kod optimalne faze zrenja (berba početkom studenog) oko 13 posto. Plodovi su zbog tanke pokožice jako osjetljivi na stisak i udarac, što podrazumijeva ručnu berbu i svakodnevnu preradu.

Isključivo uljarica

Sorta je isključivo uljarica, dozrijeva kasno, ulje je izrazito skladnog okusa i mirisa po plodu masline, umjereno pikantno i gorko, sa izraženim voćnim aromama, spada u izrazito intenzivna harmonična ulja, ali ima niži sadržaj antioksidansa. U gastronomiji se najviše koristi kao salatno maslinovo ulje koje se odlično sljubljuje sa svim vrstama zelenih svježih salata, ali se koristi i kao začin za već gotova jela i kao prilog mladim ovčjim sirevima.

 iz 72. broja časopisa Maslinar

Naručite časopis!

Previous
Next
Previous
Next