Sorte maslina | Karbunčela dobro podnosi sušu i daje puno ulja

Ova je sorta najvjerojatnije došla iz srednje Italije, a danas je ima u starim maslinicima u unutrašnjosti Zadarske županije

Karbunčela ili grabunčela, crnica, ciganka, žutica – stara je autohtona sorta zadarske županije, posebno u zapuštenim maslinicima. Sorta je najvjerojatnije došla iz srednje Italije, a ime i sinonime je uglavnom dobila po boji ploda. Stablo je veliko i visoko, veoma bujno, koje ima tendenciju rasta u širinu, dok se rodne grančice pod teretom plodova savijaju prema dolje. Dobro raste na vapnenastim tlima. Nije osjetljiva na sušu i maslininog moljca, a srednje je osjetljiva na maslininu muhu i paunovo oko.

U regiji uzgoja u nasadima s bujnom krošnjom, ako se redovito i oštro ne prorjeđuje, podložna je razvoju svih štitastih ušiju i pojavi čađavice. List je čvrst, srednje veličine, eliptičan, kopljast, zeleno-smeđe boje, dužina mu je oko 7,5 cm, a širina 1,5 cm. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, a resu razvija od ožujka do svibnja, stranooplodna je sorta, a dobri su joj oprašivači Oblica i Levantinka. Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 185 dana.

Plod je srednje krupan, crne boje, valjkastog oblika zaobljenih vrhova, dug je oko 1,8 cm, širok oko 1,5 cm, težak prosječno 2,5 grama, dok je randman ulja u plodu u fazi optimalne zrelosti (berba krajem rujna i početkom listopada) preko 14 posto, što je svrstava u visokouljevitu sortu. Plod se dugo drži na stablu. Alternativno, ali obilno rodi, rana je sorta, uljarica, obično se prerađuje zajedno s Oblicom i Levantinkom, što je dobra kombinacija.

Ulje je dobre kvalitete, pomalo slatkastog okusa, umjereno pikantno i gorko, ali bogato polifenolima. Preporuča se koristiti prilikom kuhanja i pirjanja jela, posebno kuhanja povrća, te kao začin za već gotova jela i marinirane salate.

Preneseno iz knjige Sorte maslina u Hrvatskoj Sinaja Bulimbašića

Objavljeno u 65. broju časopisa Maslinar

 

Previous slide
Next slide