Sorte maslina | Moražola

U ovome broju predstavljamo Moražolu, sortu uljaricu, malenog ploda, koja daje gusto ulje gusto, intenzivno zelene boje, izraženog mirisa i okusa po plodu masline.

Moražola ili Morkinja, Mora, Crna je na sortnoj listi maslina RH. Autohtona je istarska sorta, lokalnog karaktera, uzgaja se uglavnom u južnom dijelu Istre, ponajprije u mješovitim maslinicima sa Črnicom i Rošinjolom, ali ima i nekoliko monosortnih maslinika.

Osjetljiva sorta

Ime i sinonime je dobila po boji lista koji je tamnozelen, pa se krošnja izdaleka prepoznaje. Stablo je srednjeg rasta i uspravnog debla. Krošnja je gusta, zbijena i široka, po obliku uspravna i kuglasta, dok su rodne grančice kratke. Traži zaštićene položaje, zbog osjetljivosti na niske temperature i jake vjetrove. U regiji uzgoja u nasadima s bujnom krošnjom podložna je razvoju svih štitastih ušiju i pojavi čađavice. Osjetljiva je na paunovo oko.

List je malen, pravilnog elipsastog oblika, širok sa zaobljenim vrhom. Boja lista je maslinasta, tamnozelena, dok je naličje srebrnaste boje, dug je oko 6,5 cm, a širok oko 1,8 cm. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do svibnja, samooplodna je, a oprašuje je Pendolino. Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 170 dana.

list-masline-morazola

Plod je malen, okrugao, lagano izduženog jajastog oblika, ali ima i određen broj plodova nepravilnog oblika. Karakteristična je njegova asimetričnost, koja se ogleda u tome da je plod na strani peteljke manjeg promjera, a pri vrhu je širi. Vrh i baza ploda su lagano zaobljeni. Boja ploda je tamna ljubičasto-plava, pjegice su male, ali brojne, a u fazi potpune zrelosti je crna.

plod-maslina

Salatno ulje

Ako se berba ne obavi početkom listopada, plodovi opadaju i lako se skidaju s peteljke. Dužina ploda je 1,9 cm, širina je 1,6 cm, težina 2,5 grama, a randman ulja u plodu kod berbe početkom listopada je 14 posto. Koštica je okruglasta, vrh i baza su zaobljene, uglavnom simetrična, s najvećim poprečnim promjerom na sredini, površina hrapava i izbrazdana. Rana sorta, redovite i obilne rodnosti.

Sorta je uljarica, malenog ploda, ulje je gusto, intenzivno zelene boje, izraženog mirisa i okusa po plodu masline. Gorčina i pikantnost je u skladu s okusom. Spada u srednje intenzivno harmonično maslinovo ulje, srednje bogato antioksidantima.

U gastronomiji se najviše koristi kao salatno maslinovo ulje za začin svježim salatama, ali i kao prilog uz mlade ovčje i kozje sireve. Odlično se sljubljuje s jelima od povrća, zeljem kuhanim na «lešo» ili pirjanim s lukom i mesom. Kao začin ribama uglavnom se koristi za kuhanu bijelu ribu i školjke.

Ulomak teksta objavljenog u 62. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

 

Previous slide
Next slide