Sorte maslina | Mošćenička – sorta za ogrjev i hranu domaćih životinja

Mošćenička je lokalna sorta otoka Krka, koja je zbog specifične krošnje i bogatog lišća bila idealna sorta za hranu domaćih životinja i ogrjev.

Mošćenička je stara, lokalna sorta otoka Krka, koja se više od 200 godina uzgaja u maslini­cima Mošćeničke drage, Opatije i Voloskom. Zovu je još i Martinela, Dragana i Srcoljupka. Zbog specifične krošnje i bogatstva lišća, prihvaćena je kao najidealnija sorta za hranu domaćih životinja i drvo za ogrjev, a manje kao uljarica.

Petmetarsko stablo

Stablo je bujnog rasta, visoko i preko pet metara, krošnja okruglog oblika, gusta i zbijena, te zahtijeva rezidbu svake godine. Otporna je na jake vjetrove, a manje je otporna na sve vrste gljivičnih oboljenja. Rodi svake godine, ali ne i obilno.

List je čvrst, malen, tamnozelene boje, a naličje sivo-zelene do srebrne boje. Dug je prosječno oko 6 cm, a širok oko 1,2 cm. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, resa se razvija od travnja do svibnja, ima obilan polen, oprašuje sve autohtone sor­te na otoku Krku. Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 185 dana.

Isključivo uljarica

Plod je srednje veličine, srcolikog, asimetričnog oblika, po čemu je i dobila sinonim. Boja ploda u fazi zrelosti je je svijetloljubičasta do tamno, a iste boje je i meso, dok je pokožica jako čvrsta, a peteljka duga. Prosječna dužina je oko 2,1 cm, širina 1,5 cm, težina oko 3 gra­ma, a randman ulja u plodu za vrijeme optimalne faze zrelosti (berba sredinom listopada) je oko 12 posto. Koštica je asimetrična, srcolikog oblika, tamnožute boje, dok je površina hrapava.

Sorta je isključivo uljarica, a ulje je dobre kakvoće, izrazito zelene boje, umjerene pikantnosti i gorčine i mirisom po plodu masline. Koristi se kao začin za spravljanje jela, posebno dinstanje luka i drugog povrća.

 

Preuzeto iz 57. broja

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide