STARA KAŠTELANSKA MASLINA

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Jedina maslina u ovoj sorti zove se još i perišićevka, kaštelanka, mastrinka i kaštelanska mastrinka, a kao spomenik kulturne baštine zaštićena je 1990. godine

Lokalna, odnosno jedinka u svojoj sorti, stara kaštelanska maslina u Kaštel Štafiliću, stara je preko 1700 godina. Ime je dobila po prezimenu obitelji Perišić iz Kaštela, a kao spomenik kulturne baštine zaštićena je 1990. godine. Stablo je visoko i preko deset metara, hrek je vrlo prostran, tamnosive boje, krošnja bujna, okruglastog oblika, tamnozelene boje. Osnovne grane rastu pod kutom od oko 40 stupnjeva, a mladi izboji su uspravnog rasta. Osjetljiva je na maslininu muhu i maslininog moljca, srednje je otporna na paunovo oko i niske temperature, dok je otporna na sušu i vjetrove.

List je eliptičan, šiljastog oblika, srednje dužine oko 7 cm i širine oko 1,3 cm, tamnozelene boje. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do svibnja, od cvatnje do berbe prođe 190 dana, a oprašivač joj je oblica. Plod je jajolikog oblika, simetričan, boja zrelog ploda je ljubičasta do svijetlocrna, meso je čvrsto ljubičaste do tamnocrvene boje, lenticele su male i slabo uočljive, prosječna dužina ploda je oko 2 cm, širina oko 1,7 cm, težina oko 2,5 grama, dok je randman ulja u plodu u fazi optimalne zriobe (berba krajem listopada) oko 13 posto.

Više u časopisu Maslinar broj 55

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!