STARI SU RIMLJANI IMALI FAST FOODOVE

Povjesničar Maslinara Željko Krnčević zavirio je malo u povijest kulinarstva i otkrio značajnu ulogu maslina i maslinova ulja u njoj.

Dragi moji maslinari, potaknut razmišljanjima o maslinarskom hedonizmu koji dolazi nakon mnogo truda uloženog u naše masline, a uz to i suživotom sa šampionkom ovogodišnje Intrade, odlučih se opet malo pozabaviti udjelom masline i maslinovog ulja u povijesti kulinarstva. Jer otkad je čovjeka, otad je i nastojanja da se svemu dadne neki bogatiji, jestiviji, ljepši, pa ponekad čak, mogao bih reći, i okus kojim se ide do nebeskih visina. Nije da je baš taj postigla i moja supruga Karmen postavši šampionka Intrade, ali, mogu vam reći da je to bilo stvarno nešto prekrasno – kandirane masline – oblice i ascolane, koje su duže vrijeme odstajale u tajnovitom sastojku :).

Tako sam opet zavirio u maslinarski vremeplov i našao neke podatke o zanimljivostima kulinarstva kroz povijest i značaju masline i maslinovog ulja kao osnovnih sastojaka umijeća antičkih i srednjovjekovnih “chefova”. U ovoj našoj priči svakako je važno istaknuti kako su u minulim stoljećima u nizu povijesnih osoba a za koje nam je potvrđeno da su jeli masline i konzumirali ulje bili Platon, Aristotel, Cezar, Dante, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Kolumbo i Galileo. Ovdje se svakako moram zahvaliti i mojoj izvornoj i iskonskoj struci, a to je arheologija. Zahvaljujući upravo novim metodama istraživanja i u svijetu i u nas, kako terenskim, tako i onim kabinetskim i laboratorijskim, dolazi se do mnogo zanimljivih detalja i pojedinosti o svemu, pa tako i o sastojcima i načinima pripreme jela od drevnih egipatskih kuhinja pa do u srednji vijek. Tako je upravo zahvaljujući ekspertizama i analizama utvrđeno kako je ratnik kojeg sam pronašao u jednom grobu kod Vaćana kraj Skradina jeo janjetinu, pio pivo i konzumirao maslinovo ulje. Interesantno, zar ne? A pivo se ispijalo i u starom Egiptu, gdje je bilo primarni, svakodnevni izvor prehrane.

Egipatska kuhinja obuhvaća veliko razdoblje od 3000 godina. Možete zamisliti koliko je toga pojedeno i začinjeno maslinovim uljem. I onda opet zahvaljujući arheologiji možemo ustvrditi kako su u Gizi otkrivene keramičke amfore i posude koje su bile korištene za skladištenje i transport maslinovog ulja već u vrijeme 4. dinastije, koja je trajala, zamislite, od 2613. do 2494. prije Krista.

Više u časopisu Maslinar broj 51, travanj 2018.

Previous
Next
Previous
Next