ŠTO RADITI U MASLINIKU NAKON BERBE

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Najvažnije je pognojiti masline organskim gnojem i obaviti plavo prskanje bakrenim preparatom

Masline su ubrane, prerađene u vrhunsko maslinovo ulje, a ulje je spremljeno u tamnoj staklenoj, inox ambalaži. Kako bi na vrijeme počeli brinuti o urodu u sljedećoj godini, moramo već sada poduzeti neke bitne radnje. Najvažnije je pognojiti masline organskim gnojem i obaviti plavo prskanje¨bakrenim preparatom.

Organska gnojidba – Plantella gnojivom za masline
Godišnju potrebnu količinu organskoga gnojiva Plantella organika za masline najbolje je podijeliti u dva puta. Veća količina gnojiva dodaje se s prvim jesenskim kišama tj. nakon berbe, dok drugi dio krajem zime ili u rano proljeće. Upotrebom Plantelle Organika za masline u tlo smo dodali određene količine hranjiva (dušika, fosfora, kalija, kalcija…). Plantella Organik u peletima postepeno otpušta hranjive sastojke, što je za biljku jako dobro. Ovo gnojivo sadrži 90 posto suhe tvari, a to znači u usporedbi s gnojivima koji sadrže puno manji postotak, da manjom količinom gnojimo veću površinu. Udio organske mase je 55 posto. Ovo je 100 posto organsko gnojivo, koje se samo termički obradi te zbog toga ne sadrži korove. Proizvodnja je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari (konzervansa…). Primjenom ovoga gnojiva povećavamo količinu organske tvari u tlu, a više organske tvari znači: bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka), veći kapacitet zadržavanja vode, stvaranje humusa, veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla, stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode. Prednost upotrebe ovoga gnojiva naspram stajnjaka je ta što nam treba puno manja količina (vreća od 25 kg mijenja učinak 750 kg stajnjaka), ne unosimo u tlo sjeme korova, bolesti…lakša je primjena. Plantella organik za masline sadrži sve bitne makro i mikro elemente, a osim toga treba istaknuti prirodno dodan kalcij koji ima vrlo važnu ulogu u otpornosti masline na mraz i također veliki je utjecaj kalcija na kvalitetu maslinovog ulja.

Plavo prskanje – Bio Plantella Cuprovin 50
Protiv paunovog oka dobro je napraviti godišnji plan prskanja. Više puta godišnje korištenjem bakrenog pripravka možemo bolest staviti pod kontrolu. Bio Plantella Cuprovin 50 bakreno je gnojivo koje jača biljku i djeluje protiv gljivičnih oboljenja. Bio Plantella Cuprovin 50 sadrži 50 posto bakra i potrebno ga je puno manje od drugih bakrenih preparata na tržištu. Važno je bakar primijeniti u pravo vrijeme kada je gljiva aktivna – treba pripaziti u zimskom periodu da temperatura zraka ne bude ispod 5 C. Bio Plantella Cuprovin 50 kupujemo bez iskaznice.

Dani mladog ulja u Vodnjanu
Završili su još jedni Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu u Istri s velikim brojem posjetitelja. Plantellin kutak posjećivali su mnogi maslinari i podijelili s nama svoja iskustva o upotrebi Plantella gnojiva. Uvijek spremni i veseli, Plantellini stručnjaci dijelili su savjete i upute maslinarima kako uspješno i efektno održavati svoj maslinik s obzirom na starost, rodnost i bujnost stabala maslina. Zadovoljstvo maslinara potvrda je kontinuirane kvalitete gnojiva iz vlastite proizvodnje. Plantella organik za masline definitivno je gnojivo koje su mnogi probali u maslinicima i zadovoljni su dobivenim rezultatima. Novi proizvodi kao što je Plantella organik za vinograde zainteresirali su mnoge vinogradare.

SAVJETUJTE SE S NAMA ZA PRIMJENU PLANTELLA GNOJIVA
tel. 092 1941 649 ili 01 6213 966
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, Stručni savjetnik – agronom Unichem Agro d.o.o.
092 194 1694 i 01 621 39 66

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!