Stolni uređaj za preradu maslina

Stručna suradnica Maslinara dr. sc. Mirella Žanetić predstavlja inovativne uređaje za proizvodnju i čuvanje maslinovog ulja.

Posljednjih godina svjedoci smo brzog i naprednog razvoja tehnologija proizvodnje prehrambenih proizvoda, koje su više nego ikada do sada fokusirane na dobivanje zdrave i nutritivno bogate hrane. Na području proizvodnje maslinovog ulja kvaliteta i prehrambeni sastav samog proizvoda daleko su iznad pojma osnovne tržišne kategorizacije maslinovih ulja, koja je svakako nezaobilazna početna točka. U tom smislu se danas ide korak dalje, s ishodišnom točkom u djevičanskom i ekstra djevičnskom maslinovom ulju. Ovdje predstavljamo dva inovativna koncepta koji zadovoljavaju zahtjeve više razine kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja i samim time su usmjereni najzahtjevnijim educiranim potrošačima.

RevOILution
Ovdje se radi o inovativnom pristupu proizvodnje maslinova ulja koji na određeni način oponaša aparat za pripremu espresso kave. Uređaji poput aparata Keuring danas se koriste za proizvodnju gotovo bilo kojeg tekućeg prehrambenog proizvoda, od raznih sokova do juha pa čak i marihuane. Talijanska start-up tvrtka je dizajnirala stolni uređaj za prešanje maslina i proizvodnju vlastitog maslinovog ulja na licu mjesta. RevOILution je jedini uređaj na svijetu koji omogućava ekspresnu proizvodnju ekstra djevičanskog maslinova ulja (EDMU). U bilo koje doba godine moguće je dobiti svježe visokokvalitetno EDMU prilagođeno okusima pojedinog potrošača. Pritiskom jednog dugmeta na malom uređaju/aparatu za oko 45 min dobiva se 20 porcija EDMU-a spremnog za direktnu uporabu. Antonio Pagliaro, voditelj ovog projekta, je objasnio kako se pulpa masline (otkoštićeno meso ploda) različitih sorti pomno probranih zdravih plodova maslina zamrzne i onda upotrebljava u određenom trenutku kad zaželimo imati svježe iscijeđeno maslinovo ulje.
Ostatak maslinovog tijesta nakon izdvajanja ulja se može koristiti za pripremu tapenada od maslina. Ovaj uređaj imena RevOILution omogućava korisniku da u bilo kojem trenutku ima svježe proizvedeno EDMU, bez gubitka nutritivnih svojstava i inteziteta i karakteristika arome koji se u gotovom proizvodu gube s vremenom. Opisani uređaj će se pojaviti na tržištu krajem 2016. godine. Ovaj uspješan projekt je rezultat dvogodišnjeg znanstveno-istraživačkog rada i intenzivne suradnje između sveučilišta, kompanija u maslinarskom sektoru, uzgajivača i istraživačkih centara. Rezultat je RevOILution uređaj koji će omogućiti gotovo kućnu proizodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja najviše kvalitete. RevOILution Pro će biti idući korak u razvoju ove ideje. Dizajniran za one koji imaju vlastite masline, ovaj uređaj će proizvoditi do 1 L ekstra djevičanskog maslinova ulja i prerađivat će cijeli plod masline. Njegova će prozvodnja biti limitirana na određeni broj primjeraka.
Članovi RevOILution tima su: Antonio Pagliaro, financijski i maketinški poduzetnik, Francesco Buzzo i Serena Lambertoni, nagrađivani dizajneri (Lambertoni je član Mense), Gianni Orazietti, stručnjak s 40 godina iskustva u području projektiranja uređaja za proizvodnju maslinova ulja, i Giuseppe Schipani koji je zadužen za digitalni sektor i web-marketing. U rad ovog projekta uključeno je ukupno 30 ljudi, uključujući suradnike sa talijanskog Sveučilišta u Tusciji.

OOXX
OOXX (Olive Oil eXtra eXperience) je koncept osmišljen od strane drugog talijanskog start-upa – tvrtke Italolive-a namijenjen je uskom krugu potrošača koji su odabrali i prihvatili novi način emotivnog doživljaja hrane i koji žele uživati u posebno visokoj kvaliteti EDMU-a i istražiti njegov prehrambeni profil. Direktorica ove tvrtke je Stefania Saitta. Originalni koncept potječe od Rosalinde Lopergolo, koja je osnivačica ove start-up tvrtke. Kroz OOXX nude rješenje onim potrošačima koji su već odabrali konzumaciju zdravih i kvalitetnih prehrambenih proizvoda u svojoj svakodnevnoj prehrani, ali zanemaruju ili ignoriraju stvarni potencijal i prednosti konzumiranja visoko kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Koncept je zasnovan na činjenici kako se povoljni zdravstveni utjecaj EDMU-a na naše zdravlje može očuvati jedino kada je proces skladištenja ulja potpuno kontroliran i pod stalnim nadzorom. U tom smislu potrebno se ‘boriti’ protiv neprijatelja kvalitete EDMU-a, a to su niske ili visoke temperature, oksidacija i izlaganje svjetlu. Sustav OOXX omogućava efikasnu kontrolu ovih nepoželjnih čimbenika koji nepovoljno djeluju na očuvanje kvalitete maslinova ulja. Spremnik se sastoji od osam zasebnih manjih spremnika u obliku staklenih ampula, ispunjenih različitim talijanskim maslinovim uljima (10 mL) koje predstavljaju jednu dozu, tj. količinu ulja dostatnu za jedan obrok. Ove ampule su smještene u tami u zatvorenom spremniku koji se otvara po potrebi. Sve dok je spremnik zatvoren, ulje se nalazi u tami pri konstantnoj kontroliranoj temperaturi između 10 i 15oC. Zahvaljujući vlastitom pasivnom rashladnom sustavu, OOXX garantira očuvanje kvalitete ulja kao svježe prerađenog proizvoda na stolu, u periodu od dva sata. Sustav OOXX spoj je tehnologije, inovacije i dizajna a funkcionira kao jedinstveni koncept koji uključuje: odabir visokokvalitetnih proizvođača, certificirani postupak pakiranja i kontrolirane logistike, transport pod kontroliranom temperaturom kao i skladištenje do trenutka distribucije, i na kraju uporabu OOXX BOX-a, koji predstavlja inovativni sintezu OOXX procesa i prirodnog nastavka putovanja maslinova ulja do njegove direktne primjene na stolu. Ovaj projekt uključuje odabir najboljih talijanskih EDMU-a iz različitih regija uzgoja, tako da će se potrošač upoznati s različitim maslinovim uljima i moći će odabrati najbolje među njima. Voditelj tima Italolive je Ivano Prencipe, nositeljica ideje projekta je Rosalinda Lopergolo a suradnici su: Stefania Saitta, Francesco Mussa i Alessia Sarcinelli.

 

Iz časopisa Maslinar, br.41.

Previous
Next
Previous
Next