STRANE SORTE | Koroneiki je izrazito otporna na sušu

Koroneiki je autohtona grčka sorta maslina koja je dobila ime po gradu Koroni u pokrajini Messinia na Peloponezu.

Prema nekim izvorima, ova sorta je stara preko 3000 godina. Nazivaju je i kraljicom maslina, a sinonimi su joj Koroni, Mikrokarpi, Lianolia, Asprolia, Vaciki, Kritikia, Ladolia i Psylolia. Koroneiki je najzastupljenija sorta u Grčkoj s preko 300.000 hektara, odnosno od ukupnih površina pod maslinama u Grčkoj,

Koroneiki pokriva između 50-60 posto površina (najzastupljenija je na Peloponezu, Zakintosu, Kreti i Samosu). Posljednjih godina se zbog svoje izvanredne prilagodljivosti za uzgoj u super intenzivnim nasadima proširila po cijelom svijetu i sada je jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih svjetskih sorti.

Produktivna sorta

Koroneiki je iznimno produktivna sorta; samooplodna je, ističe se ranim ulaskom u proizvodnju te ima izrazito visoke randmane (često i do 4 posto više od Arbequine u istim uvjetima uzgoja). Randmani joj prelaze 20 posto, a ponekad i 25 posto!

Stablo je snažnog rasta (vigora) i tvori kompaktnu krošnju otvorenog oblika koja ima brojne rodne izdanke. Rustikalni Koroneiki raste i do 6 metara u visinu, a njezin klon, Koroneiki i-38, je patuljastog rasta i kao takvog ga se koristi u sadnji u super intenzivnim nasadima gdje je ostvario iznimne rezultate. On je manje bujan u odnosu na rustikalnu varijantu.

Listovi su joj eliptičnog/kopljastog oblika; kratki su, široki i tamno zelene su boje. Otpornost na hladnoću joj je slaba pa ju se iz tog razloga sadi do 500m nadmorske visine. Plodovi su veoma mali, od 0,5-2 grama, rastu u grozdovima i šiljastog su oblika, izgledaju poput suze. Dužina ploda je 12-15 mm. Izrazito se dobro drže na stablu i ne opadaju.

Još jedna bitna osobina koju treba navesti jest ta da je Koroneiki kasna sorta i kao takvu ju se može brati i u prosincu. U Grčkoj je beru ranije kao skroz zelenu kako bi proizveli što kvalitetnije ulje s visokim koncentracijama polifenola i intenzivnijim aromama.

Otporna na paunovo oko

Sorta Koroneiki je otporna na paunovo oko, srednje je otporna na verticilium, a slabo je otporna na bakterijski rak. Izrazito je otporna na sušu, a to je čini jako interesantnom sortom za uzgoj po dalmatinskim otocima i priobalju gdje je oskudica vodom i nema mogućnosti navodnjavanja. Preferira dobro drenirana pjeskovita tla.

 

Ulomak iz časopisa Maslinar broj 73

NARUČITE OVDJE!

Previous slide
Next slide