Stručnjaci napominju – zaštitite masline od paunova oka i maslinova moljca

Iz Savjetodavne službe napominju kako promjena vremena s oborinama, a uz nešto niže temperaturne vrijednosti, može značajnije utjecati na infekcije uzročnikom bolesti paunovo oko (Spilocaea oleagina). Stoga bi valjalo provesti zaštitne mjere protiv spomenute bolesti s jednim od dozvoljenih pripravaka. Trenutačno je najbolje zbog „bakrenog šoka“ izbjegavati bakrena sredstva (osim u ekološkoj proizvodnji), te uporabiti jedno od dozvoljenih organskih sredstava, primjerice STROBY WG ili NATIVO 75 WG ili SYLLIT 544 SC ili neko drugo prema  Fitosanitarnome  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Isto tako je dobro, budući se na otocima i uz priobalje očekuje početak cvatnje, dodati i neko od folijarnih hranjiva za bolju oplodnju, a na osnovi mikroelementa bora. Štetnik maslinin moljac (Prays oleae) zasad se na svim pozicijama lovi ispod ili blizu kritičnog broja, osim na otocima gdje dobivamo informacije o nešto jačem intenzitetu populacije. Stoga, pogotovo u maslinicima na otocima kao i onima s nešto slabijim potencijalom rodnosti preporučujemo zaštitu protiv spomenutog nametnika. Na otocima i uz priobalje gdje počinje cvatnja preporučujemo pripravke koji su dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji, a na osnovi  Bacillus thuringiensis – BELTHIRUL ili  BOBIT WP ili DIPEL DF.

Maslinari u zaobalju još mogu pričekati početak cvatnje ako će se rabiti spomenuti pripravci ili  ako će vršiti tretman s  klasičnim insekticidima kao što su DELEGATE 250 WG ili DECIS 2,5 EC  ili neki drugi prema  Fitosanitarnome  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/) to mogu učiniti i nešto prije samog početka očekivanje cvatnje.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr. 

E – mail: Ivan.Simicevic@mps.hr

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku 

 

Previous slide
Next slide