Sumpor hrani i štiti masline

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Suradnik Maslinara Sinaj Bulimbašić istražio je ulogu sumpora u prehrani i zašiti masline i zaključio da je jednostavno neizostavan.

Sumpor je u tlu neophodan za poboljšanje plodnosti tla, a kod masline on djeluje kao hrana, posebno za vrijeme sazrijevanja ploda, ali i kao lijek od mnogih bolesti i zaštita od štetnika, no posebno je učinkovit u poboljšanju otpornosti masline na sušu, dugotrajne vrućine i hladnoće.

 

Poboljšivači tla

Sumpor se u poljoprivredi sve više koristi, posebno u maslinarstvu, kao sredstvo gnojidbe i zaštite od bolesti i štetnika. Stoga nije ni čudno da mnogi uspješni maslinari jednostavno ne mogu ni zamisliti da svoje masline ne tretiraju sumporom. Učinkovitost i ekološka komponenta dva su glavna čimbenika koja ga svrstavaju u obvezna sredstva u maslinarstvu, ali najvažnije je njegovo korištenje uskladiti s dozvoljenom količinom i vremenom tretiranja.

Sumpor je jedan od najstarijih poznatih kemijskih elemenata, a iscrpno ga je kao važan kemijski element opisao 1777. godine alkemičar Lavoisier. U prirodi se nalazi u elementarnom stanju kao krutina svijetložute boje, bez okusa i mirisa, koja se staljivanjem u posebnim pećima pretvara u reaktivni element, u obliku finog praha s intenzivnim okusom i mirisom.

Sumpor se akumulira u tlu maslinika taloženjem iz atmosfere, gdje se nalazi kao SO2 ili H2S, a nalazi se u organskom i anorganskom obliku. Kako bi postao dostupan maslini, neophodni su mu mikroorganizmi, ili u novije vrijeme poboljšivači strukture tla. Mikroorganizmi, odnosno u ovom slučaju bakterije iz porodice Thiobacillus imaju važnu ulogu u procesu oksidacije, a posebno na smanjenju pH tla i otapanja kalcija u alkalnim tlima. Upravo su bakterije Thiobacillus u simbiozi sa sumporom, veoma važne i radi sprječavanja napredovanja zaraze masline oboljele od paunovog oka i raka masline. Mikrobna masa tla ključna je u mineralizaciji i oslobađanju sumpora, stoga što je tlo bogatije mikroorganizmima, to je i učinkovitost sumpora veća.

 

Hranjivi element

Analizom raznih stručnih i znanstvenih ispitivanja o djelovanju sumpora na biljke, lako možemo razabrati koliko minerali u tlu čine onaj čvrsti dio koji osigurava mehaničku potporu samog stabla i mikroorganizama u korijenovom sustavu. Upravo taj raznovrsni mineralni sustav, zahvaljujući sumporu, koji se javlja kao jedna od esencijalnih tvari, bitno utječu na kvantitetu i kvalitetu plodova. Istodobno, upravo je sumpor poveznica u građi aromatičnih spojeva i skladištenja ulja u plodu, a utječe i na kondiciju masline kao zaštita u raznim stresnim situacijama.

Neki misle kako sumpor nije hranjivi element u uzgoju masline, no varaju se, jer njegova uloga u razvoju stabla masline je velika i poznata više od dvjesto godina. Sumpor je nezaobilazan element u građi mnogih enzima i aminokiselina potrebnih za razvoj stabla.

Nedostatak sumpora u tlu javlja se kod tala, siromašnijih humusom, a simptomi na listu masline su slični onima koji se pojavljuju kod nedostatka dušika. Nedostatak sumpora manifestira se klorozom na mladom lišću, za razliku od nedostatka dušika kada se kloroza javlja najprije na starijem lišću. Tamo gdje je količina sumpora veća od potrebne, na listovima se pojavljuju tamne fleke, plodovi sazrijevaju mnogo ranije, a u isto vrijeme dolazi do zakiseljenja tla.

Sve je više maslinara koji se opredjeljuju za korištenje sumpora, kao sredstva za posipanje ispod masline, posebno u jesen i na proljeće, ali i prskanjem folijarno tijekom ljeta kao gnojiva i kao antistresnog sredstva. Ipak treba paziti da se maslina ne prska sumporom kada su temperature više od 28˙C i i u okvirima dozvoljenih količina.

 

Kako sumpor koristi maslini:

  • smanjuje potrošnju pesticida, potiče biljku na korištenje mnogih hranjiva, koja su inače teško dostupna korijenovom sustavu, te poboljšava pH tla;
  • poboljšava kvalitetu i kvantitetu ulja u plodu, te izgradnju staničja;
  • stvaranjem nepovoljnih uvjeta na stablu, djeluje kao fungicid i akaricid u suzbijanju napada štetnika i širenja bolesti.

 

Iz časopisa Maslinar, br.35.

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!