Sve o dozrijevanju sorti maslina

Sve o pravodobnoj berbi maslina, prednostima i manama kasnije i ranije berbe za Maslinar je sabrao naš stručni suradnik Dobroslav Elezović.

Dozrijevanje plodova složen je proces ovisan o brojnim unutarnjim i vanjskim čimbenicima. Ti su čimbenici: tlo i položaj – dubina, bonitet, ekspozicija i dr.; klimatski faktori: voda, temperatura, osvjetljenje, vjetar…; agrotehničke mjere: obrada tla, gnojidba, natapanje, rezidba, bolesti i štetnici, količina roda te genetska osnova: sorta i podloga, starost i snaga stabla i dr. Nije mi namjera opisati utjecaj svakog pojedinog čimbenika, jer je to opće poznata stvar, kao npr. razlika u dozrijevanju plodova na mršavom i plodnom tlu, na orezanom ili neorezanom stablu itd. No, o dva čimbenika potrebno je reći nešto više. To su genetska osnova (sorta) i količine roda.

Dozrijevanje sorti

Sorte maslina razlikuju se po unutarnjim i vanjskim osobinama: list, plod, krošnja, sadržaj ulja u plodu, vrijeme dozrijevanja, vrijeme zadržavanja ploda na stablu, otpornost na bolesti i štetnike itd. Slično drugim voćkama i maslina može biti rano, srednje kasno i kasno zrela sorta. U našem klimatu najranije dozrijeva Karbunćela, najkasnije Dužica i strane sorte Koratina i Picholine. Karbunćela mijenja boju od zelene na smeđu već u rujnu, a plod drži na stablu do travnja. Dužica, Koratina i Picholine dozrijevaju tek u siječnju-veljači i drže plod 30-60 dana. Glavne naše sorte Oblica, Drobnica, Levantinka i dr. dozrijevaju u listopadu-studenom, ali zreo plod ne drže dugo na stablu, pri jačem vjetru, on opada. Doba dozrijevanja je genetska osobina sorte i ona se ne može nikakvim sredstvom mijenjati tj. ubrzati. Količina roda je manjim dijelom rezultat genetskog naslijeđa, a većim dijelom čovjekova rada i znanja. Stablo s normalnim rodom, tj. optimalnim opterećenjem daje normalne plodove koji dozrijevaju normalno. Ako je rod slab, plodovi su nešto veći, a dozrijevanje nešto ranije. Ako je pak rod obilan, dozrijevanje je usporeno, a veličina ploda manja.


Iz časopisa Maslinar, br. 6.

Previous slide
Next slide