Tamaris – drvo života drevnih Egipćana

Tamaris je simbol mora i kamenjara, može se naći po cijelom Mediteranu, kao i na obalama Atlantika. Ime je dobio po rijeci Tamaris u Španjolskoj, na čijim obalama bujno raste i obilno cvate. Raste samoniklo, ali se mnogo uzgaja u vrtovima, parkovima i plažama. Uspješno se uzgaja i u unutrašnjosti.

U našim priobalnim krajevima poznat je od davnina, te ga već i pjesnik Petar Hektorović spominje u svom „Ribarenju i ribarskom prigovaranju“ kao tamariš. Poznat je još pod imenima tamariska, metljika, mriječ.

Dobro podnosi more i posolicu te je jedan od rijetkih grmova koji mogu rasti neposredno uz more, a cvate od svibnja, gotovo cijelo ljeto.

Po legendi iz drevnog Egipta drvo života je tamaris: zli brat boga Osirisa, Set, prevario je Osirisa zatvarajući ga u lijes koji je pustio niz Nil. Lijes je završio u podnožju tamaris drva, a kako je stablo raslo obraslo je Osirisa te ga obujmilo u svojoj kori. Tamarisa su posjekli te podigli kao stup u palači kralja Biblosa. Miris debla širio se palačom, pa i gradom te su ljudi o njemu pričali gdje god bi došli. Kada je Osirisova žena Isis čula za taj čudesni miris, odmah je shvatila njegov značaj te je vratila stup i tijelo svog voljenog u Egipat.

 

Iz knjige Uzgoj mediteranskog cvijeća

Previous slide
Next slide